ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (Ελένη Ζαχαριάδου) / Βιβλιοπρόταση

Share

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (Ελένη Ζαχαριάδου) / Βιβλιοπρόταση

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (Ελένη Ζαχαριάδου) / ΒιβλιοπρότασηΤίτλος: Γλυκά του κουταλιού
Συγγραφέας: Ελένη Γ. Ζαχαριάδου
Εκδόσεις: Το Ροδακιό
Σελίδες: 219
Έτος έκδοσης: 2003

Περίληψη από το οπισθόφυλλο:
Πέντε ξεχωριστές ιστορίες. Οι ήρωες μονολογούν χωρίς αναστολές και αφηγούνται τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Κοινό σημείο αναφοράς αποτελεί σε κάθε ιστορία ένα διαφορετικό γλυκό του κουταλιού. Στο “Βύσσινο” παρακολουθούμε την προσωπική διαδρομή της Έλλης από το λαμπερό τοπίο της Σμύρνης ως την αναγκαστική προσαρμογή της -μετά την Μικρασιατική καταστροφή- σ’ ένα απόμακρο χωριό της Ελλάδας. Στο “Πορτοκάλι” η Λουκία παλεύει να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από τις μνήμες που τη βασανίζουν. Στο “Κυδώνι” ο Ανέστης καταπιέζεται αφόρητα από τη γυναίκα του και κάνει τη δική του επανάσταση. Στο “Καρύδι” η φιλοδοξία του Λάκη τον φέρνει αντιμέτωπο με το ερωτικό πάθος και τον σέρνει στην καταστροφή. Στο “Περγαμόντο” ο Φίλιππος υπερασπίζεται την ερωτική κλίση του και συγκρούεται με την κυριαρχική προσωπικότητα της μητέρας του. Ανεκπλήρωτα όνειρα, προδομένοι έρωτες, η νομοτέλεια του συμφέροντος και η σκιά του θανάτου βουλιάζουν στο παχύρρευστο σιρόπι. Γεύσεις αναμειγνύονται και αφήνουν μια αίσθηση γλυκόπικρη. Η δύναμη της ρεαλιστικής αφήγησης κρατά τα κείμενα μετέωρα ανάμεσα στο καλό και στο κακό που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, μακριά από ζυγαριά και αποτίμηση. Όλοι οι ήρωες είναι παιδιά του Δημιουργού.

Η άποψή μου:
Το “Γλυκά του κουταλιού” είναι το πρώτο βιβλίο της Ελένης Γ. Ζαχαριάδου που πέφτει στα χέρια μου… Κατά τη γνώμη μου αξίζει, κι ίσως θα έπρεπε, να διαβαστεί αργά κι αβίαστα! Όχι γιατί είναι δυσκολονόητο… Κάθε άλλο μάλιστα! Η γραφή της είναι εύκολη και απολαυστική! Ο λόγος για τον οποίο προτείνω να διαβαστεί προσεκτικά, είναι διότι, στην πραγματικότητα, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει πέντε εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες!
Πιθανόν να έχετε ακούσει για διάφορες έρευνες που γίνονται σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων και την επίδραση που αυτή έχει στον ανθρώπινο οργανισμό… Οι περισσότερες υποστηρίζουν πως, με το τέλος ενός βιβλίου, ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον πέντε ημέρες ώστε να συνειδητοποιήσει τις καινούργιες πληροφορίες! Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης λοιπόν αυτού του βιβλίου, ένιωσα στ’ αλήθεια την ανάγκη να κάνω μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις πέντε ιστορίες του! Όχι βέβαια πενθήμερα, γιατί είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες κι ελκυστικές οι αφηγήσεις της συγγραφέως! Όμως χρειαζόμουν χρόνο για να στριφογυρίσω ξανά και ξανά μες στο μυαλό μου την κάθε ιστορία, να την αφομοιώσω κι έπειτα να προχωρήσω στην επόμενη!
Είναι μαγευτικό να μπορείς, χάρη στο ταλέντο της συγγραφέως φυσικά, να μπεις στην ψυχολογία πέντε διαφορετικών ηρώων! Ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου αυτού ήταν μια μοναδική προσωπικότητα, που σε τίποτα δεν έμοιαζε με όλες τις υπόλοιπες! Αυτό ισχύει για όλους τους χαρακτήρες, κεντρικούς και μη! Ζεις μαζί τους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν! Πονάς όταν πονούν, κλαις και υποφέρεις για τις ατυχίες τους, σαν να είναι φίλοι σου και τους γνωρίζεις από πάντα! Συχνά οργίζεσαι και αγανακτείς με τα χτυπήματα της μοίρας, κι εύχεσαι να ήταν δυνατόν να τους βοηθήσεις!
Πιστεύω πως το “Γλυκά του κουταλιού” είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από ενηλίκους αλλά κι εφήβους. Αυτό που έχω όμως να σημειώσω είναι ότι, λόγω των πολλών, καθώς και ιδιαίτερων ιστοριών, υπάρχουν αρκετές ερωτικές περιγραφές… Θα έλεγα πως η συγγραφέας είναι διακριτική και δεν προσβάλλει τον αναγνώστη, όμως, απ’ τη στιγμή που το προτείνω ως υπέροχο ανάγνωσμα, θεωρώ χρέος μου να πληροφορήσω τους φίλους αναγνώστες σχετικά και με αυτήν την πτυχή!

Δυστυχώς δεν μπορώ να παραθέσω κάποιο απόσπασμα, γιατί δεν είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύσει και τα πέντε διηγήματα! Σας προτρέπω όμως να το διαβάσετε και, πιστέψτε με, δε θα το μετανιώσετε! Καλή ανάγνωση!

της Χριστίνας Σαρρή

Χριστίνα Σαρρή

Η Χριστίνα Σαρρή γεννήθηκε στη Φλώρινα τον Αύγουστο του 1999. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, ταξίδεψε κι έζησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων. Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Γράφει κυρίως ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής. Το 2016 κέρδισε Α΄ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Σχολικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντύποις» με τίτλο «Τελικά κέρδισα το στοίχημα;».

Άρθρα

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *