ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (Jack Kerouac) / Βιβλιοπρόταση

Share

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (Jack Kerouac) / Σκέψεις & Κριτική

Στο Δρόμο (On the Road)

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ (Jack Kerouac) / Σκέψεις & ΚριτικήΣτο δεύτερο βιβλίο του, ο Kerouac αφηγείται τρεις διαδρομές μέσα από την αμερικάνικη ήπειρο, στα έτη 1947, 1949 και 1950. Τα ταξίδια ξεκινούν από τη Νέα Υόρκη και φτάνουν, στο τέλος του βιβλίου, μέχρι το Μεξικό.
Τα πρόσωπα του βιβλίου του αντλούνται απευθείας από τη ζωή του ίδιου του συγγραφέα με τον πρωταγωνιστή του Sal Paradise, να είναι το alter ego του Keruac.

Η ιστορία πλέκεται λιγότερο γύρω από τις εντυπώσεις των ταξιδίων αυτών και περισσότερο γύρω από τη σχέση ανάμεσα στον Sal Paradise και τον νεότερο φίλο του Dean Moriarty (κατά κόσμον, ο συγγραφέας Neal Cassady). Η σχέση τους περιγράφεται από την αρχή της και φτάνει μέχρι την κορύφωση και την τελική της πτώση, όσο οι ήρωες διέρχονται με μανία μέσα από τις αμερικάνικες πολιτείες, με τον Sal να ακολουθεί φανατικά τον φίλο του, που τον σπρώχνει σε μια άτακτη ζωή, χωρίς δεσμούς.
Δεν υπάρχει λίστα με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς πριν πεθάνει, που να μην περιλαμβάνει το “Στο δρόμο”, και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’αυτό.
Μέσα από τα κείμενα του Kerouac, ξεδιπλώνεται ολόκληρη η Αμερική της εποχής της τζαζ, ένας κόσμος γεμάτος μουσική, ταχύτητα, αδρεναλίνη, αλκοόλ και ναρκωτικά. Οι χαρακτήρες του Kerouac τρέχουν μακριά από τις ευθύνες, αναζητώντας έναν υποτιθέμενο παράδεισο που δεν καταφέρνουν να βρουν ποτέ, αφού πουθενά δεν είναι ευτυχισμένοι και πρέπει, ξανά, να φύγουν. Κάνουν αυτό που σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή, είναι “το λειτούργημα τους απέναντι στο χρόνο”: κινούνται.
Η θλίψη που άφησαν πίσω τους οι πόλεμοι, η πολιτική κατάσταση της εποχής και η πτώση του αμερικάνικου ονείρου, οδηγούν τη γενιά του Kerouac σε σύγκρουση με το status quo, που εκφράζεται μέσα από μια ζωή στη φυγή, ένα άσωτο βίο καταχρήσεων, αλλά και μια βαθιά αγάπη για τους ανθρώπους της Αμερικής, τις μειονοτικές ομάδες της και τον ανόθευτο από τον αναδυόμενο καπιταλισμό, πολιτισμό τους, που ο Kerouac αγιοποιεί. Τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο αυθορμητισμός της αφήγησης, τα έντονα χρωματα και η ποιητικότητα των περιγραφών της φύσης και της πόλης, είναι αυτά που ξεχωρίζουν το μυθιστόρημα του Kerouac και του δίνουν τη δική του ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία των τελευταίων δεκαετιών.

Το “Στο δρόμο” αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα βιβλία του 20ου αιώνα και άνοιξε το δρόμο για ένα ολόκληρο λογοτεχνικό κίνημα, εκείνο της γενιάς των beat. Το βιβλίο έχει κατηγορηθεί ως άτεχνο, σεξιστικό, αδιάφορο και ο ίδιος ο συγγραφέας του ως ατάλαντος.
Για καιρό είχε επικρατήσει ο θρύλος ότι γράφτηκε σε μια έκρηξη έμπνευσης και κατανάλωσης καφέ και μπενζενετρίνης, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών, με το πρώτο πρόχειρο να ξεκινά κατά το 1948. Αυτό που είναι αλήθεια, είναι ότι ο Kerouac, για να μη διακόπτει τη ροή καθώς δακτυλογραφούσε, κόλλησε πολλές σελίδες χαρτιού τηλετυπίας, τις οποίες τύλιξε σε ένα ρολό συνολικού μήκους περίπου 360 μέτρων. Το ρολό αγοράστηκε το 2001 από τον James Irsay για 2,43 εκ. δολάρια και έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

της Μαρίας Παπαδόσηφου

Κατηγορία: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *