ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ (Κάλλια Παπαδάκη) / Παρουσίαση

Share

Δενδρίτες

Δενδρίτες

Δενδρίτες» της Κάλλιας ΠαπαδάκηΟι Δενδρίτες στη νευροεπιστήμη έχουν να κάνουν με την μνήμη και το αποτύπωμά της. Είναι οι συνάψεις των νευρώνων που προσλαμβάνουν τη γνώση και συγκρατούν τις αναμνήσεις. Σύμφωνα με τη συγγραφέα αυτό ήθελε να συγκρατήσει μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων που υπήρξαν και χάθηκαν όπως το αποτύπωμά τους. Από την άλλη Δενδρίτες είναι και μια μορφή χιονονιφάδας που αναπτύσσεται στους -10οC με -20οC. Είναι οι πιο όμορφοι παγοκρύσταλλοι που μπορεί να δει κανείς με κλαδάκια συμμετρικά γύρω-γύρω που και αυτά χάνονται χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.
Με αυτόν τον τρόπο αναφέρει η Κάλλια Παπαδάκη «ότι η χιονονιφάδα είναι αυτός ο τέλειος σχηματισμός που θα υπάρξει μια στιγμή και θα φύγει. Έτσι και οι ζωές μας είναι έτσι καμωμένες και προσπαθούμε να αφήσουμε ένα αποτύπωμα και συνήθως δεν το καταφέρνουμε». Για εκείνη: «ο κόσμος που ονειρευόταν ήταν τέλειος στο χαρτί αλλά ατελής στην πράξη. Αυτή την ομορφιά της ατελής ύπαρξης των ανθρώπων που αναζητούν τη μικρή και τη μεγάλη αθανασία, όπως είχε πει και ο Κούντερα πραγματεύεται τούτο το μυθιστόρημα.»

Εν Περιλήψει:
Στο Κάμντεν, Νιου Τζέρσεϊ, όλα ξεκινούν από το 1980 και εξελίσσονται προς τα πίσω. Ερημωμένα σπίτια, κλειστές βιομηχανίες, φτωχές συνοικίες. Ένας έφηβος, ο Πητ, εξαφανίζεται, και η μάνα του η Λουίσα πεθαίνει το επόμενο πρωί από στεναχώρια. Η αδερφή του, η δωδεκάχρονη Μίνι, ορφανή από γονείς, εισβάλλει άθελά της στη ζωή της συμμαθήτριάς της Λητώς και ανατρέπει τις βεβαιότητες της οικογένειάς της. Ανοίγει ρωγμές που δύσκολα θα κλείσουν·έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στο αμερικανικό όνειρο, σε δεύτερες και τρίτες γενιές μεταναστών, στην παρακμή και τη φθορά της πόλης, σε χαμένες ευκαιρίες και σε επιλογές που λάθεψαν.

Αντί επιλόγου τα λόγια της ίδιας της συγγραφέα για ένα διάβασμα απνευστί:
«Για μένα το σπουδαιότερο στη ζωή είναι το πώς διαχειρίζεται κανείς την αποτυχία. Εκεί φαίνεται η μεγαλοσύνη του ανθρώπου και εκεί κτίζει κανείς πάνω στα συντρίμμια.»

της Ρίας Βασιλείου

Δωρίστε το...

Ίσως σας ενδιαφέρουν...

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*