Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ (Άλκη Ζέη) / Βιβλιοπρόταση

Share

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ (Άλκη Ζέη) - Βιβλιοπρόταση

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ (Άλκη Ζέη)Τίτλος: Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Εκδόσεις : Μεταίχμιο
Σελίδες: 242
Έτος έκδοσης: 2011

Περίληψη από το οπισθόφυλλο:
“Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;” “Όχι, Φάρμουρ, τίποτα.”

Η Κωνσταντίνα, όταν μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία, ήταν τόσο ευτυχισμένη με την καινούρια της ζωή, που ποτέ δεν της πέρασε από τον νου πως μια μέρα θα άλλαζαν όλα. Κι όμως οι γονείς της χωρίζουν τελεσίδικα και είναι καλό γι’ αυτήν να επιστρέψει στην Ελλάδα, στη γιαγιά της, τη Φάρμουρ, όπως τη φωνάζει η Κωνσταντίνα στα σουηδικά.

Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα; Πώς να αντέξει την γκρίνια της γιαγιάς της που της διηγείται ξανά και ξανά για την Κατοχή και την Αντίσταση; Εκείνη ποιος θα την καταλάβει; Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα μεγαλύτερο αγόρι από το νέο της σχολείο, και το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι που την κάνει να τα ξεχνάει όλα και να μην τη νοιάζει τίποτα.

Και μετά όμως τι; Ακόμα ένα χαπάκι κι άλλο ένα κι άλλο ένα… και η Κωνσταντίνα μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της, να παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί;

Η άποψή μου:
Η Άλκη Ζέη φημίζεται κυρίως για τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έχει γράψει. Παρ’ όλα αυτά, εγώ δεν ήρθα σε επαφή με τα βιβλία της κατά τα παιδικά μου χρόνια! Τυχαία έπεσα σε μια συνέντευξή της καθώς περιηγούμουν στο διαδίκτυο, κι έτσι αισθάνθηκα για πρώτη φορά την επιθυμία να διαβάσω κάποιο από τα έργα της! Το “Η Κωνσταντίνα κι οι αράχνες της” λοιπόν, ήταν το πρώτο βιβλίο της που διάβασα.
Στο βιβλίο αυτό η Άλκη Ζέη αγγίζει ένα λεπτό και πολυσυζητημένο θέμα, αυτό των ναρκωτικών. Καταφέρνει με τη γραφή της να παρουσιάσει το ζήτημα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, καθώς και του εθισμού σε αυτές, με πολύ απλοϊκό και βατό τρόπο! Μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, ένα παιδί μπορεί να κατανοήσει πολλά πράγματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα! Από το πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί κανείς, μέχρι και τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ναρκωτικά στον οργανισμό!
Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, με απλή γλώσσα που το καθιστά ευκατανόητο και κατάλληλο για παιδιά κι εφήβους! Έχει ευχάριστη πλοκή, που σε πολλά σημεία γίνεται αγωνιώδης! Θα το πρότεινα σίγουρα σε λάτρεις των κοινωνικών μυθιστορημάτων! Είναι ένα βιβλίο που, αν και διδακτικό, δεν είναι καθόλου βαρετό κι αυστηρό προς το παιδί, αλλά αντιθέτως μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να αγαπήσει τη γραφή της Άλκης Ζέη και να αναζητήσει κι άλλα βιβλία της!

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Το ρολόι της πλατείας χτύπησε δύο φορές και τρόμαξα τόσο, που ο Γιαν κι η φίλη του το κατάλαβαν. Εκείνος μου έπιασε το χέρι… “Φοβάσαι πως θα σε μαλώσουν;”. Δεν απάντησα, μα ένιωσα να μου φεύγει όλο το αίμα και το χέρι μου έτρεμε μέσα στο χέρι του! Τότε άνοιξε το σακίδιό του, πήρε το κουτάκι με τα χαπάκια, έβγαλε ένα και πήγε να μου το δώσει. Η κοπέλα τον σταμάτησε. “Άσε”, της είπε τραβώντας το χέρι του. “Θα της κάνει καλό και δε θα φοβάται”. Το πίστεψα, γιατί είχα δει πόσο χάλια ήταν εκείνος και πως συνήλθε μόλις πήρε τα χαπάκια. Μου το ‘βαλε στο χέρι και το κατάπια γρήγορα με μια γουλιά νερό. Τους αποχαιρέτησα, με ευχαρίστησαν κι έφυγα τρεχάτη για το σπίτι, χωρίς να πάω στο καρτοτηλέφωνο!”

της Χριστίνας Σαρρή

Χριστίνα Σαρρή

Η Χριστίνα Σαρρή γεννήθηκε στη Φλώρινα τον Αύγουστο του 1999. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, ταξίδεψε κι έζησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων. Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Γράφει κυρίως ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής. Το 2016 κέρδισε Α΄ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Σχολικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντύποις» με τίτλο «Τελικά κέρδισα το στοίχημα;».

Άρθρα

Κατηγορία: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *