ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (Αύγουστος Κορτώ) / Βιλιοπρόταση

Share

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (Αύγουστος Κορτώ)

Νεοελληνική Μυθολογία

neoelliniki-mythologia-kortoΑυτό το βιβλίο γράφτηκε ως φόρος τιμής στην αντίστοιχη Νεοελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου και όχι ως συνέχεια, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η θεογονία, οι σχέσεις θεών και ανθρώπων και όλο το χάος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, μεταφέρεται από το χθες και σήμερα, προσθέτοντας στον αρχαίο μυθολογικό κόσμο όλο το σύγχρονο παραλογισμό του καταναλωτισμού και του lifestyle. Το βιβλίο έχει μερικές αστείες στιγμές και διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα, πράγμα που το κάνει ιδανικό για το καλοκαίρι και τις διακοπές.

Ωστόσο, το (ωραίο) ποιητικό τέλος του βιβλίου, δε συνάδει καθόλου με το υπόλοιπο βιβλίο, στο οποίο όλες οι ευκαιρίες σάτιρας της σύγχρονης ζωής, έμειναν ανεκμετάλλευτες. Ο σεξισμός της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η κατάχρηση της εξουσίας, η ασυδοσία καθώς και η ανθρώπινη φύση, όπως προβάλλεται μέσα από τις ιστορίες, είναι στοιχεία που περνούν σχεδόν ανέγγιχτα, με τους περισσότερους ήρωες να παρουσιάζονται ως ανόητοι και δειλοί.

Η μεταφορά της σημερινής ζωής στην αρχαία ελληνική μυθολογία, γίνεται με απλούς συνειρμούς, ενώ το χιούμορ είναι, σε μεγάλο βαθμό, τραβηγμένο, βασισμένο περισσότερο στην (εντυπωσιακή) γνώση της αργκό και την κοροϊδία των προσώπων της για την ανικανότητα τους να χειριστούν τη ζωή τους με σύνεση. Η διαχρονικότητα των αρχαίων ελληνικών μύθων, βασίζεται ακριβώς στην ικανότητα τους να αναδεικνύουν τα ανθρώπινα πάθη, στα οποία ακόμα και οι ίδιοι οι θεοί υποκύπτουν και να δίνουν ελπίδα μέσα από τη λάμψη των ηρωών τους. Ο Κορτώ διασκευάζει τον κόσμο αυτό, φέρνοντας τον πιο κοντά στον κόσμο που ξέρουμε, αλλά μέχρι εκεί.

της Μαρίας Παπαδόσηφου

Δωρίστε το...

Ίσως σας ενδιαφέρουν...

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*