Φιλοσοφία των Εθνών. Η Αγία Ρωσία (Το πάθος του σπαταλήματος στην Αγάπη) (Γαϊτάνης Βασίλειος) / Βιβλιοπαρουσίαση

Share

Φιλοσοφία των Εθνών. Η Αγία Ρωσία (Το πάθος του σπαταλήματος στην Αγάπη)
Φιλοσοφία των Εθνών 
Η Αγία Ρωσία (Το πάθος του σπαταλήματος στην Αγάπη)

γράφει ο Στέφανος Αθ. Πέππας,

Είχα την τιμή να παρευρεθώ την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση ενός ακόμα βιβλίου του πολυγραφότατου και πολύ αξιόλογου Ακαδημαϊκού εν ενεργεία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Βασιλείου Γαϊτάνη. Το βιβλίο παρουσίασε εκτενώς ο Βαρώνος Αντώνιος-Τόνι Μπράϊντελ- Χατζηδημητρίου, Δρ. Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας Αμερικής.

Στην εκδήλωση είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την παρασημοφόρηση του ερίτιμου Καθηγητή κου Β. Γαϊτάνη με το μετάλλιο “Αλέξανδρος Πούσκιν” για όσους προσφέρουν στους τομείς των Τεχνών και του Πολιτισμού εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας δια χειρών του Βαρώνου κου Μπράϊντελ-Χατζηδημητρίου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Πειραιώς και Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς Πανοσιολογιότατος Αρχ. Χρυσόστομος Καράμπελας, αριθμός ιερέων από Ελλάδα και Ρωσία και ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος. Στην κατάμεστη αίθουσα βρισκόταν πλήθος Επιστημόνων και φοιτητών.

Το νέο βιβλίο του Δρ. Γαϊτάνη με τίτλο “Φιλοσοφία των Εθνών, Η Αγία Ρωσία” πραγματεύεται την φιλοσοφική μορφή ενός πραγματικά μεγάλου σε αριθμό, έκταση και πνευματική υπόσταση έθνους. Του έθνους της Ρωσίας.

Η πορεία της Ρωσίας, η οποία υπήρξε οδυνηρή ανά τους αιώνες, μας παρουσιάζεται με την γλαφυρή φιλοσοφική αλλά και βιωματική ματιά του συγγραφέα καλύπτοντας περιόδους κατά τις οποίες η τεράστια αυτή χώρα πέρασε τον ιδεαλισμό της μέσα από μαρτύρια για να μπορέσει να αναμορφωθεί και να διαμορφωθεί στην καρδιά του έθνους της το “σπατάλημα στην αγάπη” όπως μαρτυρεί ο κος Γαϊτάνης. Ο πόνος, οι κακουχίες και το μαρτύριο των ανθρώπων μέσα από τον πολιτικό διχασμό οδήγησαν τελικά στη λύτρωση ολόκληρου του ρωσικού έθνους μέσω της θυσίας.

Η σύγκριση που παραθέτει ο συγγραφέας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, έγκειται κυρίως στον ψυχρό ρεαλισμό και τη συνείδηση του Δυτικού κόσμου ενώ ο ρωσικός ψυχισμός αισθάνεται και μεγαλουργεί μέσα από τον πόνο, την Ορθόδοξη πίστη και εντέλει την αγιότητα.

Το βιβλίο αξίζει να το προμηθευτεί εκείνος που τον ενδιαφέρει η θρησκευτική και φιλοσοφική θεώρηση των Εθνών. Θα ακολουθήσουν τεύχη με την Φιλοσοφική ταυτότητα της Ελλάδας και της Γερμανίας από τον ίδιο συγγραφέα.

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *