ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ (Καζαντζάκης) / Βιβλιοπρόταση

Share

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ

Ο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι ένα βιωματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946 και γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση. Το μυθιστόρημα βασίζεται στη ζωή του Γεωργίου Ζορμπά, φίλου του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και συνεργάτη σε λιγνιτωρυχείο της Μάνης που εκμεταλλευόταν ο συγγραφέας από το 1916 έως το 1918. Το 1954 έλαβε το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που εκδόθηκε στη Γαλλία και συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Βιβλία όλων των Εποχών σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε το 2002 από τη Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου. Το 1964 μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη με τίτλο «Αλέξης Ζορμπάς» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
Στο μυθιστόρημα, ο Γιώργης Ζορμπάς μετονομάζεται σε Αλέξη Ζορμπά και η δράση μεταφέρεται στην Κρήτη. Η ιστορία ξεκινά τη στιγμή που συναντιούνται στον Πειραιά οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου: ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς. Ο Καζαντζάκης εντυπωσιασμένος από το πάθος, τη φιλοσοφία ζωής και τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του και τον προσλαμβάνει ως αρχιεργάτη και εμπειρικό μεταλλειολόγο στο λιγνιτωρυχείο που εκμεταλλεύονταν.

Στην Κρήτη, εγκαθίστανται στο ξενοδοχείο της Μαντάμ Ορτάνς, μιας ξεπεσμένης τραγουδίστριας, που δεν αργεί να γίνει η ερωμένη του Ζορμπά, μια από τις πολλές γυναίκες της πολυτάραχης ζωής του. Σημαντικός κορμός του μυθιστορήματος είναι οι συζητήσεις των δύο φίλων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο λιγνιτωρυχείο το οποίο αποδεικνύεται ένα προσχηματικό συγγραφικό κατασκεύασμα. 

Ο αφηγητής δεν ενδιαφέρεται για κέρδη και επιχειρήσεις, αλλά αναζητεί απαντήσεις στα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον τυραννούν. Με την απλή λογική του και την πείρα του πολυτάραχου βίου του, ο Ζορμπάς του δείχνει ότι οι απαντήσεις, αν υπάρχουν, δεν βρίσκονται στα βιβλία, αλλά μέσα στην ίδια τη ζωή, αρκεί να τη ζει κανείς με πάθος, λυτρωμένος από ελπίδες και προσδοκίες.

Κατηγορία: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *