ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ (Λέο Μπουσκάλια) / Σκέψεις & Κριτική

Share

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ Λεο ΜπουσκαλιαΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ
(Στοχασμοί για την Αγάπη)

Ορμώμενη από μια προσωπική επιθυμία να περιπλανηθώ σε ένα χώρο που αναδύονται τα όνειρα… ενδόμυχες σκέψεις ψελλίζουν στίχους από το «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» (1961):

Η παράσταση δεν είναι φώτα δεν είναι σκηνικό
είναι οι άνθρωποι εσείς κι εγώ
Είναι οι γυναίκες που μας ρωτούν
είναι τα παιδιά που μας κοιτούν
έτσι που εσείς καθώς κι εγώ
αφήνουμε την ώρα
να πηγαίνει μόνη της
Η παράσταση δεν είναι φώτα δεν είναι σκηνικό
είναι οι άνθρωποι εσείς κι εγώ
είναι η αδιακρισία σας στη μοναξιά μας
είναι η αναπνοή σας στη σιωπή μας
τέλος είναι η αγάπη σας
Για μας..

Και κάπου εκεί η μουσική του Χατζιδάκη συναντά τα όνειρα που ήρθαν στο φως μέσα από τους στοχασμούς αγάπης του Λεό Μπουσκάλια. Εκεί πλέκεται ένα εγκώμιο γύρω από την αγάπη που στηρίζεται στην αλήθεια και συνάμα στην προσωπική μας προσπάθεια. Μιλώντας για το βιβλίο του «Γεννημένοι να αγαπάμε» κάνουμε μια βουτιά στα μύχια της ψυχής χωρίς να χάνουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. Αντιθέτως ο συγγραφέας μας ωθεί να κάνουμε ένα εσωτερικό περίπατο με συνοδοιπόρο την Αγάπη στη ζωή μας, έχοντας οξυμένη συνειδητότητα. Αποφεύγοντας κατά τρόπο τινά να ενσωματώσει μια τεχνική γραφής προς το παράδοξο αλλά στρεφόμενος προς το ρεαλισμό προβάλλει την αγάπη μέσα από την καθημερινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγιση του συγγραφέα της ‘αγάπης’ και δη καθηγητή ψυχολογίας Λεό Μπουσκάλια κρίνεται ζωτικής σημασίας είτε πρόκειται για την ερωτική αγάπη είτε πρόκειται για αγάπη μεταξύ φίλων, συγγενών ή απλών γνωστών.

Το βιβλίο «Γεννημένοι να αγαπάμε» μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε γύρω από το θέμα της αγάπης καθώς και να μας εμφυσήσει το νόημά της. Συγχρόνως, μας εισάγει σ’ ένα τρόπο μύησης όπου μαθαίνουμε «Το πώς» να αγαπάμε.

Με Λίγα λόγια: Υπάρχουν αυτοτελείς σκέψεις που πραγματεύονται το θέμα της αγάπης και μπορούν να μελετηθούν ξεχωριστά από την αρχή έως το τέλος του βιβλίου.

Εμβαθύνοντας στο περιεχόμενο του βιβλίου:
Ποτέ δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο όταν έχουμε αγάπη στη ζωή μας. Χωρίς αυτή, η ζωή μας είναι άδεια και δίχως νόημα. Αν και είμαστε γεννημένοι για αγάπη, πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Το να έχουμε τη δυνατότητα για αγάπη είναι πολύ διαφορετικό από το να έχουμε την ικανότητα να αγαπάμε. Η αγάπη μαθαίνεται και πρέπει να ασκείται διαρκώς.

Με μια προσωπική ρήση θα έλεγα ότι διαβάζοντας το «Γεννημένοι να Αγαπάμε» σε κατακλύζει το συναίσθημα ηδονής ότι μπορείς να τελειώσεις τις σελίδες με μια ανάσα, μιλώντας για Αγάπη.

της Ρίας Βασιλείου

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *