ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Share

εγκλημα και τιμωρια Ντοστογιεφσκι

Έγκλημα και τιμωρία

(Ξένη Κλασική Λογοτεχνία)

Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό. Με το «Έγκλημα και τιμωρία» ο συγγραφέας θέτει ενώπιόν μας το υπαρξιακό πρόβλημα: Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, προβληματίζεται αν σε τελευταία ανάλυση είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν τους πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο… Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγάλα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές σχολές Ψυχολογίας πανεπιστημίων του σύγχρονου κόσμου.

 

Γράφει η Άννα-Μαρία Φουντουλάκη

Το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1866 σε δώδεκα συνέχειες στο περιοδικό λογοτεχνίας Ру́сский ве́стник («Ο Ρώσος αγγελιοφόρος»). Συγκαταλέγεται στα αρτιότερα δημιουργήματα του Ρώσου συγγραφέα, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα ψυχογραφίας στην παγκόσμια λογοτεχνία. Εμπνευσμένο από έναν πραγματικό φόνο που διαπράχθηκε στα μέσα της δεκαετίας και με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, αποτελεί μια σπουδή εξακοσίων και πλέον σελίδων πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και ηθική.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1865 στην Αγία Πετρούπολη. Η δράση είναι επίκαιρη, τοποθετείται στην τρέχουσα χρονιά. Οι κοινωνικές αντιθέσεις, τα ηθικά διλήμματα και οι εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων αποτυπώνουν με τρόπο ρεαλιστικό την περιρρέουσα κοινωνική κατάσταση και ιδεολογία. Η κρίση που διέρχεται η ρωσική κοινωνία του 19ου αιώνα σκιαγραφείται στο έργο μέσα από τις εικόνες και τις διεισδυτικές περιγραφές των προσώπων.

Αφορμώμενος από ένα αληθινό περιστατικό, ο Ντοστογιέφσκι ξεκινάει τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος με θέμα την εγκληματική πράξη, ένα ζήτημα διαχρονικό που συνιστά μοτίβο στα έργα του. Κεντρικός ήρωας της αφήγησης είναι ο Ρασκόλνικοφ, ένας πρώην φοιτητής Νομικής, ο οποίος αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «υπεράνθρωπο», ιδεολόγο με ανώτερα κίνητρα, που νομιμοποιείται να εγκληματεί για το καλό της ανθρωπότητας.

Στο πρόσωπό του ο συγγραφέας ενσαρκώνει τα προβλήματα της εποχής του, τα οποία επιχειρεί να καταπολεμήσει μέσω του συγγραφικού του έργου. Για τον λόγο αυτό, δεν περιορίζεται στην παραστατική εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση του ψυχισμού των ηρώων. Χαρτογραφεί τις σκέψεις, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς τους. Θέτει ενώπιον του αναγνώστη υπαρξιακά προβλήματα και παράλληλα προβάλλει τα στάδια της εξελικτικής πορείας του χαρακτήρα που καλείται να τα διαχειριστεί.

Στην ιστορία μας ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να διαπράξει έναν «μικρό και ασήμαντο» φόνο, προκειμένου να επιφέρει μία ριζική αλλαγή στην κοινωνία και να δικαιώσει τη συνείδηση και τις κυρίαρχες ηθικές αντιλήψεις της γενιάς του. Έχοντας πίστη στη διανοητική και ψυχική του ανωτερότητα αποφασίζει να επιβάλει τον δικό του ατομικιστικό νόμο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία. Ωστόσο, δεν μένει στάσιμος ως χαρακτήρας στην πολιτική και ιδεολογική του διάσταση, αλλά εξελίσσεται μέσα από μία συνεχή, βασανιστική ενδοσκόπηση, η οποία τον οδηγεί τελικά στην εξιλέωση.

Στο «Έγκλημα και τιμωρία» δίνεται έμφαση στην περιγραφή της εσωτερικής πάλης, των διακυμάνσεων και της μεταστροφής του κεντρικού ήρωα. Ο συγγραφέας τοποθετεί στο κέντρο τον άνθρωπο και θέτει ερωτήματα σύνθετα και διαχρονικά. Η ψυχολογική και φιλοσοφική διάσταση του μυθιστορήματος, καθώς και τα πανανθρώπινα ζητήματα που πραγματεύεται το καθιστούν ένα διαχρονικό έργο που κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας.

Υπόθεση του έργου «Έγκλημα και τιμωρία»
Ο Ρασκόλνικωφ, φοιτητής της Νομικής στην Αγία Πετρούπολη, διαπράττει έναν διπλό φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και της αδερφής της. Κίνητρο της δολοφονίας αποτελεί η βαθιά του επιθυμία να υπερβεί τα όρια της κοινωνίας, για να καταπολεμήσει την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Στη συνείδησή του το έγκλημα είναι δικαιολογημένο, δεδομένου ότι υπηρετεί κάποιον ανώτερο σκοπό. Ωστόσο, στην πορεία ο ήρωας οδηγείται σε έναν λαβύρινθο ενοχών και εσωτερικών συγκρούσεων, κλείνεται στον εαυτό του, γίνεται εύθραυστος και απόμακρος. Με παρότρυνση του Πορφύρη Πετρόβιτς αποφασίζει να παραδοθεί στην αστυνομία, καταδικάζεται σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και μεταφέρεται στη Σιβηρία. Η πράξη του τον οδηγεί σε έναν μοναχικό και εφιαλτικό δρόμο. Η αληθινή τιμωρία δεν είναι αυτή που του επιβάλλεται από τον νόμο, αλλά η υπαρξιακή πάλη, η ίδια η συνείδησή του, από την οποία αδυνατεί να ξεφύγει. Τελικά, ο ήρωας μετανοεί για το έγκλημα που διέπραξε και βρίσκει τη λύτρωση στο πρόσωπο της νεαρής πόρνης Σόνιας. Ακολουθώντας τον δρόμο της αγάπης και της μετάνοιας, ο Ρασκόλνικοφ επιστρέφει στον κόσμο των ανθρώπων αλλαγμένος και εξιλεωμένος.

Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Έτος πρώτης έκδοσης: 1866
Μέγεθος: 456 σελ. / 4Mb
Μορφή: Pdf Online

Έγκλημα και τιμωρία


Embed / Κώδικας ενσωμάτωσης:
<a href="https://www.ebooks4greeks.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b9%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b5%cf%86%cf%83%ce%ba%ce%b9" target="_blank"><i>ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι</i></a> <iframe src="//v.calameo.com/?bkcode=0030940229b1e55f7c26f&mode=viewer&view=book&showsharemenu=false" width="100%" height="600" frameborder="0" scrolling="no" allowtransparency allowfullscreen style="margin:0 auto;"></iframe>

Κατηγορία: ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ, ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Tags: , , , , , , , ,

Comments (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Alexandros Kaltsis- λέει:

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

  2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Πολυ ωραίο

  3. Ο/Η VICKY P λέει:

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΟ

  4. Ο/Η Μαριάμ λέει:

    θελω πολυ να το διαβασω.

  5. Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΔΟΥΣΗΣ λέει:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ (ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

  6. Ο/Η Ιωαννης Νταλαμαγκος λέει:

    Ευχαριστω

  7. Ο/Η argiris λέει:

    Ευχαριστούμε!!!

  8. Ο/Η panagiotis moustakas λέει:

    Εξαιρετικό βιβλίο για νέους ,πολύ διδακτικό, θα το ξαναδιαβάσω για άλλη μια φορά.

  9. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

    Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

  10. Ο/Η ELENI GIOURGOU λέει:

    Εξαιρετικό!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *