ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ (Λάρα Καρντέλλα) / Βιβλιοπαρουσίαση

Share

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ (Λάρα Καρντέλλα) / Βιβλιοπαρουσίαση

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ

Λάρα ΚαρντέλλαΤίτλος: Ήθελα να φορέσω παντελόνια
Συγγραφέας: Λάρα Καρντέλλα
Εκδόσεις: Γνώση
Είδος βιβλίου: Νουβέλα
Σελίδες: 121
Γλώσσα βιβλίου: Ελληνικά
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ιταλικά
Έτος έκδοσης: 1994

Περίληψη από το οπισθόφυλλο:
Σ’ ένα χωριό της Σικελίας, μια κοπέλα δεν ονειρεύεται το γαλάζιο πρίγκιπα, όπως οι άλλες, αλλά να φορέσει παντελόνια! Ναι, παντελόνια. Σαν την Αντζελίνα, την κόρη του μηχανικού Καραζότι, που πρόσφατα ήρθε από το βορρά. Που βάφεται και καλεί αγόρια στο σπίτι της.

Το “Ήθελα να φορέσω παντελόνια” είναι η εξιστόρηση μιας ιστορίας βίας, σαγήνης και πίκρας που παίρνει θηριώδη τροπή και σταματάει στα όρια του δράματος. Μια ιστορία που ομορφαίνει από το ώριμο, και άγουρο ταυτόχρονα, ύφος της Λάρα Καρντέλλα κι από τα πάθη και τις ανησυχίες μιας ηλικίας που μεταγγίζεται θαυματουργά μέσα στο κείμενο! Της ηλικίας των δεκαοχτώ χρόνων.

Η άποψή μου:
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας μας μεταφέρει στην κλειστή κοινωνία ενός χωριού της Σικελίας και μας αφηγείται την καθημερινότητα της Αννέτα, της κεντρικής ηρωίδας. Η αφήγηση γίνεται σε α’ πρόσωπο, γεγονός που χαρίζει στο κείμενο επιπλέον ζωντάνια κι αμεσότητα!
Η Αννέτα, κόρη μιας φτωχής οικογένειας, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ξεφύγει από τα στερεότυπα της εποχής. Όνειρό της είναι να φορέσει παντελόνια, πράγμα αδύνατο, αφού η λαχτάρα της αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους γυναικείους, ενδυματολογικούς κανόνες του τόπου και του χρόνου που διαδραματίζεται η ιστορία! Δε διστάζει να ρισκάρει, κάτι που την οδηγεί σε μπελάδες, τους οποίους όμως ξεπερνά, δίχως να ξεχνά το στόχο της!
Μία ενδιαφέρουσα νουβέλα που, λόγω του όγκου της, μπορεί να διαβαστεί σε μόλις μερικές ώρες! Ένα βιβλίο που απεικονίζει με διαύγεια την κοινωνία και τις νοοτροπίες ενός άλλου κόσμου, μιας άλλης εποχής!

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Βρισκόμουν σε εκείνη την κρίσιμη ηλικία που δεν είσαι ούτε παιδούλα πια, αλλά ούτε και γυναίκα. Δεν μπορούσα να τριγυρνάω έξω με τους συνομήλικούς μου όπως τα ξένοιαστα, παιδικά μου χρόνια, τότε που φτιάχναμε πατίνια με σανίδες που κλέβαμε από τους φράχτες και με σφαιρικά κουζινέτα που κλέβαμε από τους μηχανικούς! Ένα απ’ αυτά το αγαπούσα πολύ! Το είχα φτιάξει με τα χέρια μου και το είχα βάψει κίτρινο. Μετά κάναμε αγώνες στις απότομες κατηφόρες και πηγαίναμε και στη θάλασσα. Σκαρφιζόμασταν χίλια δυο κόλπα για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη χαρτζιλικιού! (…)
Όπως είπα πιο πάνω, δεν μπορούσα να βγαίνω άλλο με τα παιδιά της παρέας μου γιατί δεν υπήρχε πια το προσωπείο της αθωότητας! Τώρα κάθε κίνηση μπορούσε να κρύβει πονηριά. Κάθε λέξη μπορούσε να παρανοηθεί και το να κάνω μπάνιο γυμνή ήταν μια μακρινή ανάμνηση!

της Χριστίνας Σαρρή,
συγγραφέας, φοιτήτρια ψυχολογίας

Χριστίνα Σαρρή

Η Χριστίνα Σαρρή γεννήθηκε στη Φλώρινα τον Αύγουστο του 1999. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, ταξίδεψε κι έζησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων. Ξεκίνησε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Γράφει κυρίως ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής. Το 2016 κέρδισε Α΄ βραβείο διηγήματος στον 8ο Πανελλήνιο Σχολικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντύποις» με τίτλο «Τελικά κέρδισα το στοίχημα;».

Άρθρα

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *