Όνειρα από μετάξι (Λίτσα Ψαραύτη) / Βιβλοπρόταση

Share

Όνειρα από μετάξι (Λίτσα Ψαραύτη) / Βιβλοπρόταση

ΟΝΕΙΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ

γράφει η Αγγελική Παπαθανασίου,

Το βιβλίο της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη «Όνειρα από μετάξι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και ανήκει στη Σειρά Συλλογή Περιστέρια. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10+.

Το «Όνειρα από μετάξι» ήταν μια αναγνωστική έκπληξη για μένα σχετικά με τη θεματολογία του βιβλίου. Η συγγραφέας, επέλεξε να ασχοληθεί με τρία σοβαρά θέματα, εκ των οποίων το ένα συγκαταλέγεται στα τολμηρά θέματα από κάποιους αναγνώστες. Διάλυση οικογενειακών σχέσεων, ομοφυλοφιλία και παιδιά με νοητική υστέρηση.

Η Δανάη η έφηβη πρωταγωνίστρια του βιβλίου, βλέπει την οικογένειά της να διαλύεται όταν επισκέπτεται το σπίτι τους στο νησί, ένας Ιταλός που εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του πριν πεθάνει, επιστρέφει ένα αρχαίο αντικείμενο που είχε κλαπεί από την οικογένεια κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η μητέρα της Δανάης θα ερωτευτεί τον όμορφο Ιταλό και θα πάρει μια απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή της οικογένειας.

Η Δανάη, εκμυστηρεύεται όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι της, στο φίλο της τον Θέμη. Έχει και αυτός τις δικές του έννοιες και μόνο με την Δανάη τις μοιράζεται. Ο Θέμης προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, με όσα σκέφτεται και νιώθει. Δεν μοιάζει με τα αγόρια της ηλικίας του. Έχει άλλα όνειρα από τα όνειρα που έχει ο πατέρας του για εκείνον. Δεν θέλει να γίνει γιατρός, θέλει να πάει στη σχολή Καλών Τεχνών. Μιλάει στη Δανάη για την απόφασή του να φύγει από το νησί με τον Μηνά, ένα αγόρι που γνώρισε πρόσφατα και έχει τις ίδιες ανάγκες με τις δικές του.

Η Δανάη θα γνωρίσει δυο αγόρια που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Τον Νίκο που θα είναι η αφορμή για να επιλέξει το επάγγελμα που θα ασχοληθεί στο μέλλον, αλλά και τον Λουκά. Όσα θα της πει ο Λουκάς για την οικογενειακή του ζωή θα τους φέρουν πιο κοντά.

Η συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετικό τρόπο τα θέματα που αναφέρει στο βιβλίο της. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από εφηβικό, νεανικό όσο και από ενήλικο κοινό.

Θεωρώ όμως ότι η ηλικία που αναγράφεται στο οπισθόφυλλο (10+) δεν είναι κατάλληλη. Σίγουρα απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
Όταν με έπνιγε ο θυμός κι η αγανάκτηση, ήθελα να μιλήσω στο μπαμπά μήπως και του άνοιγα τα μάτια για να καταλάβει τι γινόταν πίσω από την πλάτη του.

Στο βάθος όμως του μυαλού μου υπήρχε μια αμυδρή υπόνοια ότι εκείνος τα ήξερε όλα αλλά έκανε πως δεν καταλάβαινε. Μπορεί και να φοβόταν να μιλήσει στη μαμά, για να μη χαλάσει η λεπτή ισορροπία που υπήρχε ανάμεσά τους και ξαφνικά γκρεμιστούν όλα πάνω του.


Αγγελική Παπαθανασίου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Λατρεύω το διάβασμα κι η αγάπη μου αυτή με οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για το παιδικό - εφηβικό βιβλίο και το παραμύθι. Συνεργάζομαι με το blog thematofylakes.gr στην ενότητα της παιδικής -εφηβικής λογοτεχνίας ενώ είμαι διαχειρίστρια της ομάδας στο f.b. https://www.facebook.com/groups/316030625479622/?ref=aymt_homepage_panel

Άρθρα - Website

Follow Me:
Facebook

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *