Φίλοι Στα Άχυρα – Θανάσης Πάνου

Share

Φίλοι Στα ΆχυραΦίλοι Στα Άχυρα
(Ποιητική Συλλογή)

Όταν μου ζήτησε ο Θανάσης να προλογίσω το βιβλίο του ‘Φίλοι στα άχυρα’ εξεπλάγην ευχάριστα μπορώ να πω. Ο λόγος είναι, ότι εκτιμώ τον Θανάση και αναγνωρίζω το πυγαίο ταλέντο του, στην μουσική, στην ζωγραφική και στην λογοτεχνία.

Παρακολουθώντας την δημιουργική πορεία του, θα του έλεγα παραφράζοντας λίγο, τα λόγια του Παλαμά προς τον Σικελιανό: Ποιητή, πέρασε μπροστά να φωτίσεις το δρόμο, γιατί εσύ είσαι το φως.

Το ΦΩΣ αγαπητέ αναγνώστη, κατά την άποψη μου, είναι τίτλος τιμής, που μπορούν να τον κατέχουν μόνο οι σεμνοί και συνεπείς, λόγου και έργου. Κι ο ποιητής με την στάση του, έχει αποδείξει ότι είναι άξιος αυτής της τιμής.

Το βιβλίο ποιημάτων ‘Φίλοι στα άχυρα’ του Θανάση Πάνου, είναι μια αληθινή ακτινογραφία της πολιτείας και των λειτουργιών της, χωρίς ο ποιητής να αποποιείται και των δικών του ευθυνών.

«Η τέλεια στιγμή των ευθυνών», αναφέρει και προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις. Κι όταν ακούει τους πολίτες να μεμψιμοιρούν για την κακή τους τύχη, παρ’ όλο που γνώριζαν ότι έρχεται ο κατακλυσμός αλλά δεν φρόντισαν να έχουν ξύλα για να κατασκευάσουν την κιβωτό τους, βροντοφωνάζει με θυμό:

«Ποιος τον άλωνε θα πρωτοπνίξει;»

Ο κόσμος της ποίησης του Θανάση Πάνου είναι ο δικός μας κόσμος. Όπου η διεισδυτική ματιά του ποιητή κάνει μια βαθιά και λεπτομερή παρατήρηση των εσωλειτουργιών του πολίτη, σαν μέρος του συνόλου, που με το δέλεαρ της ‘κυριαρχίας’ που έντεχνα του πέρασαν, έγινε ο θηριοδαμαστής και με έκπληξη συνειδητοποιεί, ότι το υπόλοιπο της ζωής του θα το περάσει μέσα στο κλουβί, με τους λέοντες γύρωθε του χωρίς να έχει το δικαίωμα, ούτε ενός λεπτού στον εφησυχασμό. Από τον φόβο των λεόντων.

Όμως τα βαθύτερα νοήματα της ποίησης του Θανάση Πάνου είναι η λαχτάρα του να δει την πολιτεία να γυρίζει στις πηγές του πολιτισμού που αναβλύζουν ήρεμες επαναστατικές δυνάμεις, απαλλαγμένη από τους λέοντες που καταστρέφουν δομές και αξίες.

Ένα άλλο κυρίαρχο στοιχείο στην ποίηση του Θανάση Πάνου είναι η ανησυχία του για το μέλλον των παιδιών.

…«Όταν βλέπεις παιδιά / αποστεωμένα και χωρίς κραυγή/ είναι παιδιά που νοιώθουν τον πόνο / κάθε ανάσα, κάθε αργό βήμα, / που ένα συγνώμη δεν αρκεί»… Οι κραυγές του ποιητή, ποιόν αλήθεια απ όλους μας, θα συγκινήσει…

Αλέξανδρος Πλάτων Δέλτα

Ποιητής – Εικαστικός

Συγγραφέας: Θανάσης Πάνου
Έτος έκδοσης: 2013
Μέγεθος: 123 σελ. / 15.6 Μb
Μορφή: pdf

Φίλοι Στα Άχυρα

Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *