ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΓΑΣ – Το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας είναι στα Λατινικά

Share

ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΓΑΣΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΓΑΣ
(Codex Gigas)

Ο Κώδικας Γίγας (στα Λατινικά: Codex Gigas) είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα στο μοναστήρι Ποντλάζιτσε των Βενεδικτίνων της Βοημίας (δυτικό τμήμα της Τσεχίας). Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο. Περιέχει τη Βουλγάτα δηλαδή την λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που έγινε στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., την «Ετυμολογία» του Ισίδωρου της Σεβίλλης, το Antiquitates Judaicae του Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ιστορίες και ετυμολογίες, φυσιολογίες, ένα ημερολόγιο, έναν κατάλογο των αδελφών μοναχών της μονής, θαυματουργίες και άλλα χρονικά. Το κείμενο είναι συνταγμένο στα λατινικά και περιέχει πολλές και πολύχρωμες εικονογραφήσεις.

Οι διαστάσεις του βιβλίου είναι 92 εκ. ύψος, 50 εκ. πλάτος, 22 εκ. πάχος και ζυγίζει σχεδόν 75 κιλά. Ο συγγραφέας του Κώδικα δεν μνημονεύεται. Ούτε και ο λόγος ή ο σκοπός του είναι γνωστοί. Γραφικές αναλύσεις που έχουν γίνει υποδηλώνουν ότι ο Κώδικας γράφτηκε από ένα και μόνο άτομο, που αφιέρωσε από 20 μέχρι 35 χρόνια της ζωής του για να δημιουργήσει το έργο αυτό. Από το 1649 μέχρι σήμερα ο Κώδικας φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη Kungliga στην Στοκχόλμη. Από το 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2008 ήταν μέρος έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

 εικόνας του διαβόλου που βρίσκεται στο εσωτερικό του

Η εικόνα του διαβόλου που βρίσκεται στο εσωτερικό του

Ένας μύθος περιβάλει τον Κώδικα λόγω της μεγάλης εικόνας του διαβόλου που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, ένας καλόγερος είχε καταδικαστεί και επρόκειτο να ταφεί ζωντανός. Ο καλόγερος ζήτησε να απαλλαγεί από την καταδίκη του και υποσχέθηκε για αντάλλαγμα μέσα σε μια νύχτα να γράψει ένα βιβλίο που να περιέχει όλη την γνώση της ανθρωπότητας. Ο καλόγερος άρχισε να γράφει το βιβλίο, αλλά φτάνοντας μεσάνυχτα τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του. Τότε παρουσιάστηκε ο Διάβολος και ο καλόγερος πούλησε την ψυχή του. Ο Διάβολος αποπεράτωσε το έργο, ενώ ο καλόγερος έφτιαξε μόνο μια εικόνα, και μάλιστα αυτή του διαβόλου.

Δωρίστε το...

Ίσως σας ενδιαφέρουν...

Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ / ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*