ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Το Πείραμα του Μίλγκραμ- 9 στους 10 ανθρώπους θα έκαναν ηλεκτροσόκ στους άλλους

Share

Το Πείραμα του Μίλγκραμ: 9 στους 10 ανθρώπους θα έκαναν ηλεκτροσόκ στους άλλουςΤο πείραμα του Μίλγκραμ, είχε σοκάρει την κοινή γνώμη τη δεκαετία του ’60 επειδή απέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές της εξουσίας ακόμα και όταν πρόκειται να βλάψουν κάποιον. Το πείραμα είχε σκοπό να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούσαν στη ναζιστική Γερμανία. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα από Πολωνούς κοινωνικούς ψυχολόγους…

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του πειράματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πατούν δέκα κουμπιά, που το καθένα αντιστοιχούσε σε ολοένα ισχυρότερο ηλεκτροσόκ, που δεν ήταν πραγματικό, αλλά οι συμμετέχοντες δεν το γνώριζαν. Αποδείχθηκε ότι, 9 στους 10 ήταν πρόθυμοι να πατήσουν το κουμπί με το πιο έντονο ηλεκτροσόκ.

Προκειμένου να καθοδηγήσουν τις συμπεριφορές, οι ερευνητές σκοπίμως παρότρυναν τους συμμετέχοντες με φράσεις όπως «το πείραμα απαιτεί να συνεχίσετε», «είναι απολύτως ουσιώδες να συνεχίσετε» και «δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσετε». Η μελέτη έδειξε για μια ακόμη φορά την τρομερή δύναμη των συνθηκών του κοινωνικού περιβάλλοντος και πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν στο να κάνουν πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα.

Δωρίστε το...

Ίσως σας ενδιαφέρουν...

Κατηγορία: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & VIDEOS

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*