Ρενάτα Ιωσηφίδου: «Δεν αντέχω τα όσα λένε οι διάφοροι παραγωγοί, τους οποίους θεωρώ αμόρφωτους» / Συνέντευξη

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ //
Share

Ρενάτα Ιωσηφίδου

Συνέντευξη στον Γιώργο Κόκκινο
11/12/2018

 

Φιλοξενούμενη σήμερα η ραδιοφωνική παραγωγός κυρία Ρενάτα Ιωσηφίδου

Stage Radio, με την ιδιότητα της Ραδιοφωνικής Παραγωγού (κάνω εκπομπή, με τίτλο «Mala Vida», κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα)

Σταθμός Θέατρο, με την ειδικότητα Οργάνωσης Παραγωγής (οργάνωση θεατρικών παραγωγών, γραμματειακή υποστήριξη, διεκπεραίωση υλικού marketing και social media)

Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Γης, με την ειδικότητα Οργάνωση Εκδηλώσεων (θεματικών και θεατρικών δρώμενων σε Δήμους της Ελλάδας, οργάνωση συναυλιών, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη αυτών, με δελτία τύπου, προσφορές / προτάσεις δρώμενων κλπ., διεκπεραίωση υλικού marketing και social media)

 

― Ως μια ραδιοφωνική παραγωγός σήμερα, που ενασχοληθήκατε με τον χώρο του θεάτρου, έχοντας διατελέσει γραμματειακή υποστήριξη και οργάνωση των θεατρικών παραγωγών και λοιπών θεματικών εκδηλώσεων, πιστεύετε ότι ο χώρος του θεάτρου ή ο χώρος του ραδιοφώνου προσφέρεται για ανάπτυξη καριέρας ή αλλιώς μπορεί να παρέχει μεγαλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε νεοεμφανιζόμενους ενδιαφερόμενους;

Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος καριέρα στο θέατρο (γενικότερα στον καλλιτεχνικό χώρο) χωρίς «πλάτες». Δυστυχώς το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ίσως σε ελάχιστες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάκτυλα. Όσο για το ραδιόφωνο, ισχύει το ίδιο. Για να γίνουν γνωστοί χρησιμοποιούν άλλα μέσα. Λίγοι αναγνωρίζονται μέσα από τα λεγόμενα τους και τις μουσικές τους επιλογές στον αέρα!

 

«…δυστυχώς το ταλέντο στο θέατρο (και γενικότερα
στον καλλιτεχνικό χώρο) από μόνο του δεν είναι 
αρκετό..

 

― Με βάση την εμπειρία σας στο θέατρο, πίσω από τη σκηνή, τι είναι αυτό που πιθανόν επιλέγει να «ανεβάσει» ένας θεατρικός επιχειρηματίας προκειμένου να βρει τη σχετική απήχηση από τον κόσμο; Παίζουν ρόλο τα γνωστά ονόματα του χώρου, οι γνωστοί θεατρικοί συγγραφείς ή η σχετική προβολή του έργου που μπορεί να γίνεται στα Μ.Μ.Ε;

Η επιλογή των συντελεστών του έργου που επιλέγει ο εκάστοτε επιχειρηματίας έχει να κάνει με το τι θέλει να περάσει στον κόσμο, και κατά πόσο τον ενδιαφέρει το χρήμα ή όχι … από εκεί ξεκινάνε όλα. Η ποιότητα των συντελεστών δυστυχώς δεν εξασφαλίζει στον επιχειρηματία την οικονομική «επιτυχία» που επιδιώκει.

Όσον για την προβολή είναι το Α και το Ω, η οποία πρέπει να είναι στοχευόμενη, ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται το έργο και τα «θέλω» των συντελεστών. Τώρα εάν έχει «μεγάλα» ονόματα λειτουργεί ακόμη καλύτερα στο ευρύ κοινό.

 

― Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο με το οποίο απασχολήστε τα τελευταία χρόνια, πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον από θέμα περισσοτέρων ακροατών σε σχέση με τα FM; Κι αν ναι, οφείλεται ίσως στην αποστροφή του κόσμου για τα M.M.E, στα είδη μουσικής που παίζονται στο ίντερνετ ή την έλλειψη διαφημίσεων που μέχρι τώρα πιθανόν υφίσταται;

Με την ανάπτυξη των αυτόνομων συσκευών ραδιοφώνου που με WiFi συνδέονται στο ίντερνετ αλλά ίσως κι από το ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB), θεωρείτε πως υπάρχει μέλλον στο ραδιόφωνο που ακόμα δεν το έχουμε δει στην Ελλάδα;

Να σας πω αρχικά πώς ξεκίνησα να κάνω διαδικτυακό ραδιόφωνο. Πριν 5 χρόνια περίπου, μετά από μία συζήτηση με τον αγαπημένο μου φίλο Ακίνδυνο Γκίκα, που μόλις είχε φτιάξει έναν σταθμό, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω εκπομπή, με μουσικές δικής μου επιλογής. Βγήκα λοιπόν διστακτικά στην αρχή στον διαδικτυακό αέρα του Stage Radio και σιγά-σιγά ξεθάρρεψα.

Προσωπικά εδώ και χρόνια έχω σταματήσει να ακούω σταθμούς στα FM, με εξαίρεση 2 εκπομπές μουσικές, κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, και αυτό γιατί πέραν των βαρετών διαφημίσεων δεν αντέχω τα όσα λένε οι διάφοροι παραγωγοί, τους οποίους θεωρώ αμόρφωτους και ανεκπαίδευτους (είτε είναι μουσικές εκπομπές, είτε κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα).

Οι διαδικτυακοί σταθμοί έχουν άνοδο, συνεπώς και εκεί πλέον θέλει ψάξιμο. Όσους σταθμούς γνωρίζω είναι κατά 90% μουσικοί, με κάποιες αναφορές σε θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις και δεν ασχολούνται με πολιτική, κοινωνικά και κίτρινο Τύπο. Όσον αφορά την επιλογή του σταθμού έχει να κάνει με τα μουσικά ακούσματα του καθένα μας. Ο κόσμος σιγά-σιγά βάζει στη ζωή του το διαδικτυακό ραδιόφωνο, ακούγοντας φίλους τους, που όλο και κάπου παίζουν κάτι, και θέλω να πιστεύω ότι μεγάλο μέρος αυτών των ακροατών παραμένουν στη διαδικτυακή συχνότητα και πέραν της εκπομπής φίλων τους.

Θεωρώ ότι έχει μέλλον σίγουρα και δίνει ευκαιρία σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, όμως οικονομικές απολαβές δεν υπάρχουν προς τo παρόν.

 

«…δεν αντέχω τα όσα λένε οι διάφοροι παραγωγοί,
τους οποίους θεωρώ αμόρφωτους και ανεκπαίδευτους
..

 

― Πώς βγάζει το «ψωμί» του ένας ραδιοφωνικός παραγωγός του διαδικτύου; Από ποιες πηγές μπορεί να υπάρχουν κέρδη (εφόσον οι διαφημίσεις είναι περιορισμένες) και κατά πόσο έχει την ελευθερία να επιλέγει τι θα «παίξει» ο ίδιος στον κόσμο;

Χρήματα δεν υπάρχουν στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Ο έχων την ιστοσελίδα του σταθμού ίσως να βγάζει λίγα χρήματα από τις διαφημίσεις και τα banner της σελίδας, αλλά αυτά είναι ίσα-ίσα για τα κόστη του σταθμού και όχι για την τσέπη του.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός είναι ελεύθερος να παίξει ότι θέλει. Δεν νομίζω να υπάρχουν διαδικτυακά ραδιόφωνα που να παίζουν κατευθυνόμενες λίστες τραγουδιών.

 

― Αντίστοιχα στα FM, θεωρείτε ότι η μουσική που ακούμε είναι «στοχευμένη»; Κι αν υποθέσουμε πως επιλέγονται τα τραγούδια που συχνά ως ακροατές ακούμε, από ποιόν γίνεται αυτό και με ποιο όφελος; Γιατί δεν υπάρχει η ίδια, ισότιμη ελευθερία που έχει ένας ραδιοφωνικός παραγωγός του διαδικτύου στην επιλογή των κομματιών;

Εννοείται αυτό!!! Πιο στοχευμένη δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί των FM που παίζουν καθαρά δικές τους επιλογές, χωρίς να δέχονται πιέσεις.

Αλήθεια με ρωτάτε από ποιον γίνεται και με ποιο όφελος; Για να το απαντήσω αυτό πρέπει να κάνω πρώτα κοινωνικοοικονομική και κοινωνικοπολιτική ανάλυση του Κόσμου όλου. Τα πάντα είναι κατευθυνόμενα … οι ειδήσεις, η μουσική, οι σειρές, οι ταινίες. Τουλάχιστον έχουμε το δικαίωμα της επιλογής προς το παρόν, γιατί προς το μέλλον ίσως να μην το έχουμε.

 

«…ελάχιστοι παραγωγοί των FM παίζουν
καθαρά δικές τους επιλογές, χωρίς να δέχονται πιέσεις
..

 

― Από πότε θα μπορούμε πάλι να σας ακούμε ραδιοφωνικά (και πού) και τι είδος μουσικής συνήθως επιλέγετε για τις εκπομπές σας; Έχει να κάνει με τη διάθεσή σας εκείνη τη χρονική στιγμή ή ο σχεδιασμός της εκπομπής είναι αποκλειστικά μια πατενταρισμένη και συνήθης υπόθεση ρουτίνας;

Θα αρχίσω πάλι να κάνω εκπομπή στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως προείπα κάνω εκπομπή δύο φορές την εβδομάδα και έτσι έχω χωρίσει το πρόγραμμα μου σε δύο μέρη. Κάθε Δευτέρα παίζω metal – epic, power και symphonic – που είναι το αγαπημένο μου είδος – αλλά επειδή πάνω απ’ όλα είμαι λάτρης της καλής μουσικής και του καλού στίχου, κάθε Παρασκευή κάνω αφιερώματα σε μουσικά είδη και τραγουδιστές, ανάλογα με την όρεξη και την έμπνευση μου. Βέβαια θα μου πείτε το τι είναι καλό και τι όχι ποιος το κρίνει … θα σας απαντήσω: εγώ και το αυτί μου!

Κανείς δεν επεμβαίνει στις μουσικές επιλογές μου ή στον τρόπο που θα μιλήσω.

 

― Θα επιλέγατε να παρουσιάσετε ποιητικά έργα, απαγγελίες ποιημάτων ή μελοποιήσεις ποιημάτων στις εκπομπές σας; Πιστεύετε ότι η ποίηση είναι μια παραμελημένη υπόθεση στις μέρες μας και ίσως δεν ενδιαφέρει αρκετούς ακροατές του ραδιοφώνου ή έχει ελπίδες να παρουσιαστεί εξίσου πετυχημένα, όπως και μια τραγουδιστική επιτυχία της εποχής;

Μελοποιημένα ποιήματα έχω παίξει αρκετές φορές και έχω κάνει αφιερώματα σε αυτό το είδος μουσικής, όμως για παρουσίαση ποιητικών έργων ή απαγγελίες θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος ν’ απευθυνθεί σε άλλον παραγωγό, γιατί δεν μπορώ ν’ ανταπεξέλθω σε κάτι τέτοιο αφού κάνω εκπομπές από το σπίτι μου και δεν έχω την ανάλογη τεχνική υποδομή.

Η ποίηση παραμελημένη ε; Δυστυχώς, δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις εκδόσεις τα τελευταία χρόνια. Όμως είμαι σίγουρη ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ακροατών που την αγαπά και μια εκπομπή τέτοιου είδους με την ανάλογη προώθηση πιστεύω ότι θα πήγαινε καλά!

 

― Στην παρουσίαση των εκπομπών στο ραδιόφωνο, παίζει ρόλο τελικά ο καλλίφωνος εκφωνητής, η προσεχτικά σχεδιασμένη playlist, το είδος της μουσικής ή όλα αυτά μαζί; Ποια είναι η συνταγή επιτυχίας για να βγάλεις σωστά μια εκπομπή ραδιοφώνου;

Καλό είναι ο παραγωγός να είναι καλλίφωνος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το κύριο χαρακτηριστικό … όσο όμορφη φωνή και να έχει κάποιος αν λέει «χαζά» ή τραγούδια που δεν αρέσουν, ποιο το νόημα να τον ακούς; Ο συνδυασμός βέβαια φωνής – μουσικής είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί ραδιοφωνικά. Προσωπικά δίνω βάση περισσότερο στη μουσική και όχι στη φωνή πίσω από το μικρόφωνο.

Η συνταγή επιτυχίας είναι η αμεσότητα με το κοινό και η αλήθεια της φωνής.

 

― Θα ξαναγυρίζατε πίσω στο θέατρο αν σας δινόταν η ευκαιρία με τις αρμοδιότητες που είχατε ή θα ακολουθούσατε πλέον τον ραδιοφωνικό δρόμο ακολουθώντας καριέρα εκεί, και γιατί;

Ραδιόφωνο και οργάνωση θεατρικών παραγωγών είναι δύο ασχολίες που μπορούν να γίνουν παράλληλα. Και φυσικά θα ξαναγύριζα αρκεί να πληρωνόμουν αντιστοίχως ανάλογα. Στην ουσία βέβαια δεν σταμάτησα, αφού για την φετινή περίοδο έχω αναλάβει την προώθηση και την οργάνωση μιας παιδικής θεατρικής παράστασης με τίτλο «Το παιδί και η ελιά», της Ηλέκτρας Ξανθούλη, που θα παίζεται στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής από Κυριακή 18 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 3 το μεσημέρι.

 

― Δίσκος βινυλίου, ψηφιακή μουσική (MP3) ή ψηφιακός δίσκος (CD) για την καλύτερη πιστότητα απόδοσης της μουσικής; Τι επιλέγει η Ρενάτα Ιωσηφίδου να παίξει στους ακροατές της κι αν έχει αυτό έχει να κάνει με το είδος της μουσικής (γιατί πιθανόν παλιές ηχογραφήσεις να μην υπάρχουν σε ψηφιακό μέσο).

Τελικά κερδίζει έδαφος η πιστότητα ή η ποιότητα της μουσικής;

Δίσκος βινυλίου «δαγκωτό» εννοείται … δυστυχώς όμως στο διαδικτυακό ραδιόφωνο δεν είναι εφικτό πάντα να παίζεις από δίσκους 33 ή 45 στροφών. Δεν ξέρω αν υπάρχουν καν στούντιο διαδικτυακών σταθμών με πικ-απ. Επιλέγω για τις εκπομπές μου αναγκαστικά mp3, αλλά με την καλύτερη δυνατή ανάλυση ήχου, αφού τα πάντα γίνονται με τον laptop μου και δεν κάνω εκπομπές από το στούντιο.

Η ποιότητα παίζει ρόλο στο διαδίκτυο … αυτή η είναι η γνώμη μου!

Γιώργος Κόκκινος

Ο Γιώργος Κόκκινος ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα το 2004 κι έκτοτε συνεχίζει να γράφει αποσπασματικά, στιχουργήματα αποκλειστικά στο διαδίκτυο ως διαδικτυακός εραστής της τέχνης. Είναι μέλος της ΠΕΛ από το 2007 και έχει στο ενεργητικό του το Γ΄ Βραβείο ποίησης του διαγωνισμού της ΠΕΛ για το έτος 2006. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής τον Σεπτέμβρη του 1977 και ζει ακόμα στην Αθήνα, έχοντας επιπλέον στο ενεργητικό του δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά (έντυπα και του διαδικτύου) καθώς και συμμετοχές σε επετειακά-ετήσια ημερολόγια και ανθολογίες ποίησης. Πλήρης εργογραφία >> Συμμετέχει στο eBooks4Greeks.gr από τον Αύγουστο του 2018.

Άρθρα - Website

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *