Σώσε ένα βιβλίο – Μικρός οδηγός για την ψηφιοποίηση βιβλίων

Share

ψηφιοποιηση βιβλιουΤο eBooks4Greeks.gr προσπαθώντας να συμβάλει στη διάσωση σπάνιων βιβλίων που φθείρονται ή καταστρέφονται στο χρόνο, βιβλία που είναι ασφαλισμένα σε βιβλιοθήκες, συρτάρια ή θυρίδες, επιθυμεί να παρακινήσει όλους εσάς που έχετε σπάνιες εκδόσεις (χωρίς πνευματικά δικαιώματα), να ξαναδώσετε ζωή στα βιβλία αυτά ψηφιοποιώντας τα και αφήνοντάς τα ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Μικρός οδηγός για την ψηφιοποίηση βιβλίων:
Η ψηφιοποίηση βιβλίων δεν πρέπει να γίνεται με προχειρότητα, όπως βλέπουμε συνήθως από «ψηφιοποιητές» που κάνουν μάλλον την αγγαρεία τους. Πάντα ένα ψηφιοποιημένο βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το πρωτότυπο του, αφού υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθεί ψηφιακά η φθορά του χρόνου. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να ψηφιοποιήσετε ένα βιβλίο θολό, στραβό ή με σημάδια αν πρόκειται για σκαναρισμένο βιβλίο.

Η πιο διαδεδομένη διαδικασία ψηφιοποίησης ενός βιβλίου είναι: α) το σκανάρισμα των σελίδων του, β) η μετατροπή τους σε αρχείο εικόνας, γ) η επεξεργασία των εικόνων για ίσιωμα και καθαρισμό από σημάδια φθοράς αν χρειάζεται δ) η τοποθέτηση των εικόνων σε έγγραφο επεξεργασίας κειμένου (word), και τέλος ε)  η μετατροπή τους σε αρχείο pdf. Καλό είναι να γίνεται ειδική επεξεργασία στις εικόνες, ώστε να γίνονται μικρότερα σε μέγεθος (δηλαδή λιγότερα bytes) τα αρχεία τους, αλλά χωρίς να χάνουν την ποιότητά τους.

Έναν λίγο πιο εξειδικευμένο τρόπο ψηφιοποίησης βιβλίων μπορείτε να δείτε παρακάτω:

 

Δείτε ακόμα: