Λυδία Σέρβου: «Το τραγούδι είναι αιτία και αφορμή για να υπάρχω» / Συνέντευξη

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ // Tags:
Share

Λυδία Σέρβου: / Συνέντευξη

Συνέντευξη στον Γιώργο Κόκκινο
5/9/2018

 

Φιλοξενούμενη σήμερα η ερμηνεύτρια κυρία Λυδία Σέρβου.

Η Λυδία Σέρβου είναι διπλωματούχος Κλασσικού Τραγουδιού. Στο ξεκίνημά της καριέρας της, συνεργάστηκε με τη Μαρίζα Κωχ σε παραστάσεις και δισκογραφικές παραγωγές, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο Εργαστήρι «Βιωματικής Μουσικής Παιδείας» για παιδιά. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η αγάπη της για τον Μάνο Χατζιδάκι και η μακροχρόνια μελέτη στη ζωή και το έργο του την οδήγησαν σε μια σειρά συναυλιών αφιερωμένες στον συνθέτη, με κορυφαία αυτή στην Κύπρο «για δύο πιάνα και δύο φωνές» με τους πιανίστες Πλωτίνο Μικρομάτη και Σάββα Σάββα. Έχει εργαστεί σαν καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής και από το 2000 διδάσκει πιάνο, σύγχρονο τραγούδι και θεωρία της μουσικής σε Ωδεία των Αθηνών. Δίδαξε στο «Μουσικό Εργαστηράκι» και στο «Μουσικό Εργαστήρι Studio» του Γιώργου Θεοφάνους και ανέλαβε τη φωνητική προετοιμασία των παιχτών της ομάδας του για το τηλεοπτικό show «X-FACTOR». Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος από την Cobalt Music με τον τίτλο «Κάμε τον ύπνο σύννεφο», ο οποίος περιλαμβάνει 16 νανουρίσματα με την υπογραφή κορυφαίων συνθετών της Ελληνικής Μουσικής όπως οι: M. Θεοδωράκης, Μ. Λοΐζος, Χρ. Λεοντής, Ν. Κηπουργός, B. Δημητρίου, Χ. Αλεξίου, Η. Λιούγκος, Στ. Κορκολής και Γ. Θεοφάνους. Ο δίσκος εξαντλήθηκε και πρόκειται να επανεκδοθεί με την προσθήκη τριών ακόμα νανουρισμάτων. Τον Ιούλιο του 2016 κυκλοφόρησε σε digital από το music ogdoo group το τραγούδι «Όση μου λειψε αγκαλιά» σε μουσική και στίχους του Σταμάτη Χατζηευσταθίου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε το «Κακό Σημάδι» σε μουσική Νεοκλή Νεοφυτίδη, στίχους Ανδρέα Καραγιαννίδη και οπτικοποίηση Bob Katsionis. Και τα δύο τραγούδια θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη προσωπική της δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

 

― Αγαπητή Λυδία, τόσο με τις καλλιτεχνικές σπουδές σας στο κλασικό τραγούδι όσο και για την αγάπη σας στην προσέγγιση της ερμηνείας κλασικών Ελληνικών τραγουδιών, οπωσδήποτε βιώσατε εμπειρίες στη σταδιοδρομία σας. Θα θέλατε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια πως ξεκίνησε αυτή η αγάπη για τη μουσική αλλά και πως στραφήκατε τελικά έτσι ώστε να την εκφράσετε σε εμάς;

Η αγάπη μου για τη μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι εκδηλώθηκε σε πολύ μικρή ηλικία. Δεν θυμάμαι να θέλησα ποτέ να ασχοληθώ με κάτι άλλο! Αιτία και αφορμή για να υπάρχω, να ονειρεύομαι, να δημιουργώ. Η μουσική είναι ο αέρας που αναπνέω. Άλλωστε ήταν και είναι ίσως ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με ότι υπάρχει γύρω μου και αγαπώ.

Σπούδασα πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, κλασσικό τραγούδι και στη συνέχεια Βυζαντινή μουσική θέλοντας να έχω τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές που θα με βοηθούσαν να γίνω καλύτερη στο τραγούδι μου. Δεν μπορώ να πω ότι αγάπησα ουσιαστικά την Όπερα αν και θαυμάζω απεριόριστα τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Αγαπώ να τραγουδώ στη γλώσσα μας οπότε το ελληνικό ρεπερτόριο ήταν ουσιαστικά μονόδρομος.

 

«…Το τραγούδι είναι αιτία και αφορμή για να υπάρχω,
να ονειρεύομαι, να δημιουργώ..
…»

 

― Ως πιανίστρια, δασκάλα φωνητικής και ερμηνεύτρια οπωσδήποτε έχετε ξεχωρίσει αγαπημένους μουσικούς δημιουργούς που μεσουρανούν στην εποχή μας. Ποιοι από τους κλασικούς δημιουργούς όμως, θα μπορούσαν να θεωρούνται αγαπημένοι σας (άρα δάσκαλοί σας) και πόσοι από τους σύγχρονους; Σήμερα πόσους θα ξεχωρίζατε;

Μεγάλωσα με τη μουσική και τα τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Καλδάρα, του Τσιτσάνη. Τον Μάνο Χατζιδάκι όμως τον ξεχωρίζω. Είναι ο συνθέτης της ψυχής μου! Μπορώ και επικοινωνώ μαζί του μέσα από το ανεξάντλητο έργο του.  Σίγουρα τα ακούσματα αυτά με επηρέασαν και καθόρισαν ως ένα βαθμό τις επιλογές μου. Χαίρομαι όμως που και στις μέρες μας ξεχωρίζουν δημιουργοί με μεγάλο ταλέντο όπως ο Νεοκλής Νεοφυτίδης που έχω τη χαρά να συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια, ο Χρίστος Θεοδώρου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Άρης Βλάχος. Νέοι άνθρωποι με αξιόλογες σπουδές, όρεξη αλλά και μεγάλη αγάπη για το τραγούδι.

 

«…Τον Μάνο Χατζιδάκι όμως τον ξεχωρίζω. Είναι ο
συνθέτης της ψυχής μου!..
…»

 

Λυδία Σέρβου: / Συνέντευξη

 

― Έχετε στο ενεργητικό σας μια σημαντική δισκογραφία, εννοώντας πως έχετε συμμετάσχει -πέρα από τα προσωπικά σας albums- και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την εμπειρία, τόσο για το πώς προέκυψε η δισκογραφική πορεία καθώς και για το πώς ευοδώθηκαν οι συγκυρίες ώστε να συνεργαστείτε με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες (επιπλέον και σε ζωντανές εμφανίσεις).

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος. Απλά κάποια πράγματα προκύπτουν. Το σημαντικό είναι κάθε φορά που συμμετέχεις σε μια δουλειά να το κάνεις με αγάπη και να χαίρεσαι τη στιγμή της δημιουργίας. Στα χρόνια που συνεργάστηκα με τη Μαρίζα Κωχ, συμμετείχα σε παιδικές παραγωγές με την υπογραφή της όπως «Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο», « μια γιορτή με παιχνιδοτράγουδα», «Ραντεβού στην Αθήνα 2004», «τα τραγούδια πάνε θέατρο», «τα χρωματιστά τραγούδια» κ.α

Το 2005 συμμετείχα με τρία τραγούδια του Νίκου Πιτλόγλου στο μουσικό παραμύθι της Χάρις Τσεκούρα «Το κάλεσμα της Άνοιξης», εκδόσεις Περιβολάκι μαζί με την Γεωργία Βεληβασάκη και τη Σοφία Τσέρου.

Το 2006 κυκλοφόρησε σε cd, αποκλειστικά στην Κύπρο, ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι για 2 πιάνα και 2 φωνές με τους πιανίστες Σάββα Σάββα και Πλωτίνο Μικρομάτη και τη Λία Βίσση και εμένα στο τραγούδι και το 2007 με τους ίδιους συντελεστές πάλι στην Κύπρο, κυκλοφόρησε η συναυλία – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη.

Το 2013 κυκλοφόρησε ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος από την Cobalt music με τον τίτλο «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» . Σε αυτή τη δουλειά συγκέντρωσα τα τραγούδια των Μεγάλων Ελλήνων Συνθετών με τίτλο «Νανούρισμα» και με τη βοήθεια των μουσικών και τριών νέων νανουρισμάτων που γράφτηκαν ειδικά για αυτή τη συλλογή, έκανα μια δική μου ενορχηστρωτική προσέγγιση που αφορούσε περισσότερο σε γονείς και μικρά παιδιά.

Την ίδια χρονιά συμμετείχα στην παραγωγή του Γιώργου Θεοφάνους «Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε» – κάλαντα και τραγούδια για τον Άγιο Λάζαρο από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Δημήτρη Μπάση.

Το 2016 κυκλοφόρησε σε digital από το Ogdoo Music Group το πρώτο τραγούδι της επερχόμενης δισκογραφικής μου παρουσίας. Είναι το «Όση μου λειψε αγκαλιά» σε μουσική και στίχους του Σταμάτη Χατζηευσταθίου ενώ μέσα στο 2017 συμμετείχα στο μουσικό παραμύθι της Μαρίνας Φραγκεσκίδου « Κουτσή Κιθάρα», εκδόσεις Πνοή, ερμηνεύοντας το τραγούδι της Μαμάς Κιθάρας.

 

― Η συμμετοχή σας στο τηλεπαιχνίδι Xfactor ως δασκάλα φωνητικής, πόσο επηρέασε την καριέρα σας και τι αποκομίσατε τελικά μετά από αυτή τη συμμετοχή; Πιστεύετε ότι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με το τραγούδι μπορούν ίσως να τύχουν αναγνώρισης μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών;.

Πράγματι ήμουν vocal coach στο X- factor για την ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που τη θυμάμαι με χαμόγελο. Γνώρισα νέους ανθρώπους και απέκτησα καινούργιους φίλους. Δεν αισθάνομαι τη συμμετοχή μου σαν μέρος της καλλιτεχνικής μου πορείας. θα έλεγα απλά ότι ήταν ένα μεγάλο σχολείο σε σχέση με το πως λειτουργεί η εφήμερη προβολή της τηλεόρασης.

Η συμμετοχή νέων παιδιών σε τέτοια παιχνίδια δεν με βρίσκει αρνητική. Όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη της τηλεόρασης. Και τα μουσικά talent shows δίνουν τη δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν να αποκτήσουν πολύ γρήγορα αναγνωρισιμότητα. Το θέμα είναι βγαίνοντας από αυτά τα παιχνίδια να μπορέσουν τα ίδια τα παιδιά να διαχειριστούν την ξαφνική επιτυχία και την προβολή που τους δίνεται μέσα από την τηλεόραση και να την «εκμεταλλευτούν» υπέρ τους για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».

 

― Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι υπήρξατε η πηγή έμπνευσής μου για το γραπτό μου «Η αρχή της τρικυμίας» που περιλαμβάνεται ως πρώτο στη συλλογή «Φυγείν εστί», έπειτα από εκείνη τη συνάντηση που είχαμε στο παρελθόν και τα λέγαμε. Για την ακρίβεια οι στίχοι: «Τα μάτια μου τα διάβασε σαν ιστορία μια φίλη/ και μου ΄πε ότι γράφουνε επάνω τους Μαρία». Πως νιώθετε γι΄ αυτό το κατόρθωμα και αν εσείς δοκιμάσατε να συγγράψετε στίχους, αλλά και ίσως αν αξιοποιήθηκαν κάπως μεταγενέστερα;

Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, τιμή και χαρά για αυτό που μου αναφέρετε και σας ευχαριστώ από καρδιάς. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσα να υπάρξω πηγή έμπνευσης. Είναι η δεύτερη φορά, σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, που μαθαίνω ότι ενέπνευσα κάποιον να γράψει και μάλιστα χωρίς να με γνωρίζει ουσιαστικά. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα στο youtube ένα βίντεο που έφτιαξε η ποιήτρια Βίκυ Δερμάνη για «τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Μάνου Χατζιδάκι στο οποίο τραγουδάω. Κάτω από το βίντεο έχει αναρτήσει ένα υπέροχο κείμενο που έγραψε και αναφέρει ότι το εμπνεύστηκε από την ερμηνεία μου στο συγκεκριμένο τραγούδι. ‘Ήταν βεβαίως και η αφορμή για να γνωριστούμε και να ανακαλύψω έναν υπέροχο άνθρωπο καθώς και την υπέροχη γραφή της. 

Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν να γράψω στίχους αλλά δεν είμαι καλή. Δεν με ενοχλεί όμως. Έχουμε τόσους σπουδαίους στιχουργούς που νιώθω ευλογημένη που μπορώ και ερμηνεύω τα δημιουργήματα τους.

 

Λυδία Σέρβου: / Συνέντευξη

 

― Τελικά σήμερα υπάρχει σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι και που βρίσκεται αυτό; Υπάρχει μελοποιημένη ποίηση κι αν ναι, πως μπορεί κανείς να την αναζητήσει, είτε σε απόδοση με τη φωνή σας είτε από άλλον ομότεχνο; Τραγουδιέται σήμερα η ποίηση; Υπάρχει;

Ασφαλώς και υπάρχει σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι. Υπάρχουν ταλαντούχοι νέοι συνθέτες και στιχουργοί, υπάρχουν σπουδαίοι τραγουδοποιοί που γράφουν καταπληκτικά τραγούδια. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα δεν υπάρχουν εταιρείες δίσκων, ούτε μεγάλοι παραγωγοί – όπως παλιά – για να χρηματοδοτήσουν έναν δίσκο με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στα χέρια μας εύκολα ολοκληρωμένοι κύκλοι τραγουδιών αλλά μεμονωμένα τραγούδια.

Μελοποιημένη ποίηση σαφώς και υπάρχει! Άλλωστε τα μεγαλύτερα έργα βασίζονται πάνω σε αυτήν (Άξιον Εστί, Ρωμιοσύνη, Καπνισμένο Τσουκάλι, Επιτάφιος κ.α). Νιώθω ιδιαίτερη χαρά όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να τραγουδήσω τους ποιητές μας. Μάλιστα είχα την τιμή υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Χαλάψη να ερμηνεύσω σε Πρώτη Παγκόσμια Εκτέλεση το έργο του Γιώργου Πονηρίδη «Δυο μουσικές αφηγήσεις» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.

 

― Ποια είναι τα επόμενα, μελλοντικά σχέδια της Λυδίας Σέρβου; Να περιμένουμε κάτι που ετοιμάζεται δισκογραφικά;

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου συντροφιά με τους υπέροχους μουσικούς και φίλους μου, Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, Βασίλη Δρογκάρη στο ακορντεόν, Παντελή Ντζιάλα στις κιθάρες, Θανάση Σοφρά στο μπάσο, Δημήτρη Ρέππα στο μπουζούκι και Στράτο Σαμιώτη στα κρουστά, ξεκινάμε τις εμφανίσεις μας από τη Μουσική Σκηνή «Σφίγγα». Τίτλος της μουσικής μας συνάντησης «Μνήμες».

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει από τη Cobalt η δεύτερη έκδοση του «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» με την προσθήκη τριών νανουρισμάτων ενώ παράλληλα βρίσκομαι στο στούντιο για την ολοκλήρωση του νέου υλικού που πιστεύω να κυκλοφορήσει με τη νέα χρονιά.

 

― Από την εμπειρία σας, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος την παρουσία του δισκογραφικά. Εννοώντας αν χρειάζεται κάποιου είδους αποδοχή του κόσμου πρωτίστως ή αν μπορεί ο καθένας να προχωρήσει σε μια κυκλοφορία δίσκου έτσι αυτόβουλα, ίσως με δική του οικονομική επιβάρυνση; Τι χρειάζεται για να το πραγματώσει σαν εγχείρημα;

Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα σήμερα δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες ούτε μεγάλοι παραγωγοί για να στηρίξουν έναν καλλιτέχνη. Ο καθένας πορεύεται με τις δικές του δυνάμεις, ψυχικές και οικονομικές. Και αν είναι τυχερός μπορεί και να βρει το δρόμο που έχει ονειρευτεί.

 

― Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξεκίνημά σας η συνεργασία σας με τη Μαρίζα Κωχ; Εννοώντας, πως δίπλα σε μια ήδη επιτυχημένη ερμηνεύτρια του Ελληνικού τραγουδιού μπορεί κανείς να μάθει και να αντλήσει χρήσιμες σπουδές για την μετέπειτα πορεία του; Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον νέο δημιουργό;

Σαφώς και έπαιξε ρόλο αυτή η συνεργασία στη μετέπειτα πορεία μου. Στη Μαρίζα χρωστάω το ξεκίνημά μου. Μαζί της μπήκα πρώτη φορά σε στούντιο. Ήταν εκείνη που πίστεψε στις φωνητικές μου δυνατότητες και στην ιδιαίτερη επικοινωνία που έχω με τα παιδιά. Μεγάλωσα μαζί της. Μην ξεχνάτε ότι η συνεργασία μας κράτησε 13 χρόνια.

 

«…Στη Μαρίζα χρωστάω το ξεκίνημά μου..…»

 

 

― Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σας ψηφιακός δίσκος. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια, για τον τίτλο του (πως προέκυψε) καθώς και για την όλη συνεργασία αυτή. Πέτυχε σαν αποτέλεσμα κατά τη γνώμη σας και γιατί;

Πράγματι πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το τραγούδι «Κακό Σημάδι» σε μουσική και ενορχήστρωση του Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους Ανδρέα Καραγιαννίδη. Πρόκειται για ένα άκρως ερωτικό τραγούδι, γεμάτο συναισθήματα κι αναπάντητα ερωτήματα. Είναι το πρώτο τραγούδι από την νέα δουλειά που ετοιμάζουμε. Έπαιξαν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης – πιάνο, Δημήτρης Σιάμπος – κιθάρες, Άρης Ζέρβας – τσέλο, Θανάσης Σοφράς – κοντραμπάσο και Στράτος Σαμιώτης – κρουστά. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Odeon από τον υπέροχο Ηλία Λάκκα και το videoclip από τον Bob Katsionis. Ελπίζω να το αγαπήσετε όσο εμείς.

 

Γιώργος Κόκκινος

Ο Γιώργος Κόκκινος ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα το 2004 κι έκτοτε συνεχίζει να γράφει αποσπασματικά, στιχουργήματα αποκλειστικά στο διαδίκτυο ως διαδικτυακός εραστής της τέχνης. Είναι μέλος της ΠΕΛ από το 2007 και έχει στο ενεργητικό του το Γ΄ Βραβείο ποίησης του διαγωνισμού της ΠΕΛ για το έτος 2006. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής τον Σεπτέμβρη του 1977 και ζει ακόμα στην Αθήνα, έχοντας επιπλέον στο ενεργητικό του δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά (έντυπα και του διαδικτύου) καθώς και συμμετοχές σε επετειακά-ετήσια ημερολόγια και ανθολογίες ποίησης. Πλήρης εργογραφία >> Συμμετέχει στο eBooks4Greeks.gr από τον Αύγουστο του 2018.

Άρθρα - Website

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *