ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες) / Βιβλιοπρόταση

Share

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ

Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» είναι μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1967 και είναι ένα ψηφιδωτό μοναξιάς. Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι τα μέλη της οικογένειας Μπουενδία, τα οποία ακολουθεί ο αφηγητής περιγράφοντας παράξενες και φανταστικές ιστορίες από τη ζωή του καθενός. Το έργο, συγχρόνως με την αφήγηση λογικών σκέψεων και περιστατικών, διακατέχεται από το στοιχείο του παράλογου, καθώς επίσης και από στοιχεία παραμυθιού.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
Το βιβλίο δε πραγματεύεται τη μοναξιά σε προσωπικό επίπεδο αλλά τη μελετά σφαιρικά με ένα παράξενο και πρωτόγνωρο τρόπο. Περιγράφει με αριστουργηματικό τρόπο τη κοινωνία της Λατινικής Αμερικής μέσα από τη φτώχεια, την αγάπη και τη μιζέρια. Ο Μαρκές στο «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» ενορχηστρώνει ένα παραμύθι με βάση την ζωή και τη μοναξιά αλλά και με τη βία, την έλλειψη ηθικής και τα πολιτικά προβλήματα που από τότε ήταν μάστιγα στην εν λόγω περιοχή του πλανήτη. Με μαεστρία εναλλάσσει εικόνες μεταξύ της πραγματικότητας και του ωμού ρεαλισμού και πετυχαίνει δυνατές σκηνές με φόντο τη δύναμη της ψυχής.

Η ιστορία του μοναδικού χειρόγραφου του βιβλίου:
H δακτυλογράφος που είχε στα χέρια της το μοναδικό χειρόγραφο, έπαθε τροχαίο ατύχημα καθώς πήγαινε στο ταχυδρομείο. H ίδια βγήκε σώα και αβλαβής, αλλά τα χαρτιά είχαν σκορπιστεί στο δρόμο και είχαν βραχεί. Eκείνη τα μάζεψε ένα-ένα, τα πήγε στο σπίτι της και τα στέγνωσε. Όταν κατόρθωσε να φτάσει στο ταχυδρομείο για την αποστολή του έργου στον εκδότη, ο υπάλληλος τα ζύγισε και ζήτησε 40 πέσος για τα ταχυδρομικά τέλη. Ο Γκαρσία Μάρκες, συγγραφέας του μυθιστορήματος και η γυναίκα του διέθεταν εκείνη τη στιγμή μόνο 25 πέσος. Αποφάσισαν λοιπόν να στείλουν τα μισά φύλλα του «Εκατό Χρόνια Μοναξιά». Tα υπόλοιπα τα έστειλαν λίγες μέρες αργότερα, αφού προηγουμένως έβαλαν ενέχυρο τα ελάχιστα υπάρχοντα που τους είχαν απομείνει. Το βιβλίο έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα και μέσα σε δύο εβδομάδες εξαντλήθηκαν και τα 8.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης.


Κατηγορία: ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *