Ο ΑΣΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ (Αντώνης Δελώνης) / Βιβλιοπαρουσίαση

Share

Ο ΑΣΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ (Αντώνης Δελώνης) / Βιβλιοπαρουσίαση

Ο ΑΣΟΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ

γράφει η Αγγελική Παπαθανασίου,

Ο συγγραφέας Αντώνης Δελώνης στο βιβλίο του «Ο άσος των γηπέδων», καταπιάνεται με ένα θέμα που το γνωρίζει καλά ως πρώην ποδοσφαιριστής.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο Χάρης, αγαπάει το ποδόσφαιρο. Ξεκινά στην αλάνα της γειτονιάς και μετά ακολουθεί μια μικρή συνοικιακή ομάδα αλλά με τις επιτυχίες που έχε,ι καταφέρνει να πάρει τη μεγάλη μεταγραφή.

Βρίσκεται σε ομάδα της πρώτης Εθνικής! Είναι όμως τα πράγματα όπως τα είχε φανταστεί; Θα καταφέρει να φτάσει ψηλά;

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει αποσπάσει το κρατικό βραβείο παιδικού μυθιστορήματος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11+. Το θέμα σίγουρα δεν είναι πρωτότυπο αλλά αγγίζει πολύ το παιδικό και νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Ο συγγραφέας αναφέρεται σε όλες τις «ασχήμιες» του ποδοσφαίρου και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλάει για στημένα παιχνίδια, για κακούς φιλάθλους και παράγοντες ομάδων, που μόνο κακό κάνουν στο ποδόσφαιρο.

Ένα βιβλίο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, ενώ παράλληλα με τα μηνύματα που περνάει στους αναγνώστες, αισιοδοξεί να αλλάξει τη νοοτροπία των φιλάθλων και να δημιουργήσει ένα ποδόσφαιρο απαλλαγμένο από ότι κακό το συντροφεύει.

o-asos-twn-ghpedon

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο άσος των γηπέδων είναι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, ο οποίος, ξεκινώντας από τις αλάνες της γειτονιάς σε μια συνοικία της Αθήνας, καταλήγει να βρεθεί στα ποδοσφαιρικά “σαλόνια” της Ελλάδας. Στα δεκαοχτώ του, τον βρίσκουμε στη φυσούνα του Ολυμπιακού Σταδίου, έτοιμο ν” αντιμετωπίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ιστορία των τερέν για πραγματικούς φιλάθλους από ένα συγγραφέα που υπήρξε και ο ίδιος ποδοσφαιριστής.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Ακούστε με φίλοι μου. Σε ένα – δυο μήνες, εγώ θα σας αποχαιρετήσω. Θα ‘ρθει ο δάσκαλός σας κι εγώ μπορεί να διοριστώ. Μάλλον σε κάποιο χωριό. Λοιπόν, ακούστε τον Αντώνη. Το παιχνίδι είναι για να χαίρεται ο άνθρωπος. Ανοίγει η ψυχή του, νιώθει κάτι να γεμίζει τη ζωή του. Το παιχνίδι δεν είναι για να σκοτώσουμε ή να μισούμε ο ένας τον άλλον, ούτε για να χαλάμε τις καρδιές μας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΩΝΗΣΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΩΝΗΣ εργάστηκε, κοντά τριάντα χρόνια, ως δάσκαλος και επιθεωρητής Δ.Ε. και εφάρμοσε πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση. Μετά το 1980 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και νέους (θέατρο, μυθιστόρημα) και βραβεύτηκε πολλές φορές. Κύρια χαρακτηριστικά των λογοτεχνικών έργων του είναι η ζωντανή γλώσσα, το λεπτό χιούμορ, η καταγραφή σύγχρονων προβλημάτων που ενδιαφέρουν τα παιδιά και η προβολή ενός τύπου δασκάλου με ανοιχτό μυαλό και κέφι για δουλειά. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη θεωρία της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, την επιμέλεια ανθολόγησης διηγήματος και ποίησης και υπήρξε διευθυντής στα περιοδικά Σπουδές (1982-82 και 2000-2001) και Σύγχρονο Σχολείο (1991-1996), ενώ ήταν συνεκδότης του περιοδικού Διαδρομές στη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους (1986-1990). Σήμερα είναι διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ. Το βιβλίο του ΑΓΑΠΩ ΜΙΑ ΓΑΤΑ, ΕΝΤΑΞΕΙ; που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος.


Αγγελική Παπαθανασίου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Λατρεύω το διάβασμα κι η αγάπη μου αυτή με οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για το παιδικό - εφηβικό βιβλίο και το παραμύθι. Συνεργάζομαι με το blog thematofylakes.gr στην ενότητα της παιδικής -εφηβικής λογοτεχνίας ενώ είμαι διαχειρίστρια της ομάδας στο f.b. https://www.facebook.com/groups/316030625479622/?ref=aymt_homepage_panel

Άρθρα - Website

Follow Me:
Facebook

Κατηγορία: ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *