Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ – Ο ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ – Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ (θεατρικά έργα) – Μολιέρος

Share

ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ - ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ (θεατρικά έργα) - Μολιέρος

Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ – Ο ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ – Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ

Ο Μισάνθρωπος: Τον Ιούνιο του 1666 ο Μολιέρος εξέδωσε την κωμωδία «Ο Μισάνθρωπος», μία σάτιρα σχετικά με την υποκριτική ευγένεια και την ανέντιμη κολακεία στην βασιλική αυλή αλλά και στα σαλόνια του Παρισιού. Η ασυνήθιστα έντονα αυτοβιογραφικά αποτυπωμένη φιγούρα του Άλκεστου, του πρωταγωνιστή του Μισάνθρωπου, αντικατοπτρίζει την απέχθεια του Μολιέρου και την μη θέληση του να ενταχθεί στη ζωή της βασιλικής αυλής, όπου κυριαρχούσε το ψεύδος, η υποκρισία, οι ίντριγκες και η κολακεία. Ο Μισάνθρωπος γεννά χαρακτήρες που δομούνται αριστοτεχνικά σε μια δηκτική κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής.  Υπόθεση-περίληψη του έργου: Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά. Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. «Ο Μισάνθρωπος», «Ο Φιλάργυρος», ο «Δον Ζουάν», «Ο Αρχοντοχωριάτης», «Ο Ταρτούφος», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», «Σχολείο Γυναικών», είναι από τα γνωστότερα έργα του Μολιέρου. Παρακάτω θα βρείτε δύο διαφορετικές μεταφράσεις-θεατρικές διασκευές του Ταρτούφου.

Ο Ταρτούφος: Η θεατρική κωμωδία «Ο Ταρτούφος» είναι έργο του Μολιέρου το οποίο γράφτηκε το 1664. Ο Ταρτούφος, ο κεντρικός χαρακτήρας, είναι ένας ανήθικος άνθρωπος που παριστάνει τον ηθικό. Η επιρροή της κωμωδίας αυτής δημιούργησε τον όρο «ταρτουφισμός», που είναι συνώνυμος της υποκριτικής συμπεριφοράς (φαρισαϊσμού). Διαβάστε περισσότερα για τον Ταρτούφο ΕΔΩ.

Ο Φιλάργυρος: Η θεατρική κωμωδία «Ο Φιλάργυρος» (ή «η Σχολή του Ψεύδους») είναι έργο του Μολιέρου το οποίο γράφτηκε το 1668. Αποτελεί ένα διαχρονικό σατυρικό έργο, καθώς προσεγγίζει πανανθρώπινες αξίες και στηλιτεύει τις ανθρώπινες σχέσεις με ένα χιουμοριστικό αλλά παράλληλα καυστικό τρόπο. Υπόθεση-περίληψη του έργου: Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, ο Αρμπαγκόν, πρόσωπο κωμικό και στο βάθος τραγικό, ζει με το νοσηρό φόβο ότι θα του κλέψουν τα χρήματά του. Εξαρτημένος απόλυτα από το χρήμα της γελοιοποιείται κοινωνικά και γίνεται τυραννικός στους γύρω του. Μέσα από διάφορες κωμικοτραγικές συμπτώσεις καταλήγει να απομονωθεί ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια. Μόνη χαρά στην θλιβερή καθημερινότητά του είναι η καταμέτρηση των κρυμμένων λιρών του, καθώς και οι κερδοφόροι γάμοι που σχεδιάζει για τα παιδιά του, τον Κλεάνθη και τη Λίζα, χωρίς να υπολογίζει τις δικές τους επιθυμίες. Όταν, όμως, αποφασίζει να παντρευτεί την όμορφη Μαριάννα, που είναι ερωτευμένη με τον γιο του, τα πράγματα περιπλέκονται. Μπροστά στο αδιέξοδο, μια απρόσμενη αποκάλυψη θα έρθει για να δώσει μια λύση.

Συγγραφή: Μολιέρος
Μετάφραση-διασκευή: Ιωάννης Ισιδωρίδης Σκυλίσσης
Έκδοση: Τύποις του Αυστριακού Λόϋδ, 1871
Ψηφιοποίηση ebook: Ανέμη (πηγή)
Μέγεθος: σελ. 353 / 14 Μb
Μορφή: Pdf Online

Ο Μισάνθρωπος, Ο Ταρτούφος, Ο Φιλάργυρος – Μολιέρος


Embed / Κώδικας ενσωμάτωσης:
<a href="https://www.ebooks4greeks.gr/misanthropos-tartoufos-filargyros-molieros" target="_blank"><i>Ο Μισάνθρωπος, Ο Ταρτούφος, Ο Φιλάργυρος - Μολιέρος</i></a> <iframe style="margin: 0 auto;" src="//v.calameo.com/?bkcode=003094022c005f0533fab&amp;mode=viewer&amp;view=book&amp;showsharemenu=false&amp;authid=Ez7tuO0EKt6Y" width="100%" height="600" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Κατηγορία: ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *