«Το βασιλόπουλο και τα τρία μήλα» – Λαϊκό Παραμύθι #2 – (2os διαγωνισμός eBooks4Greeks)

Share

«Το βασιλόπουλο και τα τρία μήλα» – Λαϊκό Παραμύθι #2 – (2os διαγωνισμός eBooks4Greeks)

 

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα κάστρο μακρινό ζούσε ένα βασιλόπουλο μαζί με την οικογένειά του. Κάποια στιγμή έφυγε από το βασίλειο και πήγε να βρει την τύχη του. Στον δρόμο, συνάντησε δύο ζώα: έναν λύκο και ένα πρόβατο. Τα ζώα ήταν δεμένα με σχοινί και μπροστά τους υπήρχε φαγητό. Όμως μπροστά στον λύκο υπήρχε ένα μαρούλι και μπροστά στο πρόβατο τρία κόκαλα. Ο λύκος είπε στο βασιλόπουλο: «Παλικάρι μου, μπορείς να μας αλλάξεις τα φαγητά γιατί αλλιώς θα μείνουμε νηστικοί;» Το βασιλόπουλο, επειδή ήταν καλόκαρδο, τους άλλαξε τα φαγητά. Μετά από λίγη ώρα περπάτημα, συνάντησε μία φωτιά που ήταν έτοιμη να σβήσει. Και η φωτιά τον ρώτησε: «Παλικάρι μου, μπορείς να μου ρίξεις λίγα ξύλα για να μη σβήσω;». Το παλικάρι, επειδή λυπήθηκε τη φωτιά, της έριξε μερικά ξύλα που ήταν εκεί τριγύρω και συνέχισε τον δρόμο του. Στο τέλος του δρόμου, συνάντησε μια θάλασσα γεμάτη σκουπίδια. Η θάλασσα του είπε: «Παλικάρι μου, σε παρακαλώ, καθάρισέ με από τα σκουπίδια». Το βασιλόπουλο, την καθάρισε από τα σκουπίδια και η θάλασσα χωρίστηκε στα δύο και άφησε το βασιλόπουλο να περάσει απέναντι.

Απέναντι βρισκόταν ένα χωράφι γεμάτο μηλιές. Το βασιλόπουλο, επειδή πεινούσε, έκοψε τρία μήλα για να φάει. Όμως, τον είδε ο δασοφύλακας και άρχισε να τον κυνηγάει. Ο δασοφύλακας φώναξε στη θάλασσα: «Θάλασσα, πνίξε αυτόν τον κλέφτη που μου πήρε τα μήλα». «Δεν μπορώ να τον πνίξω, αυτός με καθάρισε από τα σκουπίδια», του απάντησε η θάλασσα. Μετά, ο δασοφύλακας φώναξε στη φωτιά: «Φωτιά, φωτιά, κάψε αυτόν τον ξένο, μου πήρε τα μήλα». Κι η φωτιά του απάντησε: «Δεν μπορώ να τον κάψω, αυτός με βοήθησε να μη σβήσω». Τέλος, ο δασοφύλακας φώναξε στον λύκο: «Λύκε, φάε αυτόν τον άνθρωπο, μου έκλεψε τρία μήλα» «Δεν μπορώ να τον φάω, αυτός μας άλλαξε τα φαγητά εμένα και του προβάτου. Του χρωστάμε χάρη». Ο δασοφύλακας σταμάτησε να κυνηγά το βασιλόπουλο γιατί ήταν αδύνατο να το πιάσει.

Το βασιλόπουλο έκατσε σε μια πέτρα, έβγαλε το μαχαίρι του και έκοψε το ένα από τα τρία μήλα. Ξαφνικά, μπροστά του εμφανίστηκε μια πανέμορφη κοπέλα. «Θα ήθελα λίγο νερό», του είπε η κοπέλα. Όμως το βασιλόπουλο δεν είχε να της δώσει νερό και τότε η κοπέλα πέθανε. Μετά, το βασιλόπουλο έκοψε το δεύτερο μήλο και εμφανίστηκε άλλη μία κοπέλα. Νερό του ζήτησε και εκείνη και το βασιλόπουλο πάλι δεν είχε να της δώσει. Και έτσι και αυτή η κοπέλα πέθανε.

Πριν κόψει το τρίτο μήλο, σκέφτηκε: «Καλύτερα να πάω κοντά σε ένα πηγάδι έτσι ώστε όταν μου ζητήσει νερό να μπορέσω να της δώσω». Τότε πήγε κοντά σε ένα πηγάδι και έκοψε το τρίτο μήλο. Μόλις το έκοψε εμφανίστηκε μια κοπέλα, πολύ πιο όμορφη από τις άλλες. «Σε παρακαλώ μπορείς να μου δώσεις λίγο νερό;», είπε η κοπέλα. «Να, ορίστε!», είπε το βασιλόπουλο και της έδωσε ένα ποτήρι νερό και η κοπέλα έζησε.

Το βασιλόπουλο μόλις την είδε, την αγάπησε και ήθελε να την παντρευτεί. Της είπε να περιμένει στο πηγάδι μέχρι αυτός να πάει στο βασίλειο και να φέρει όμορφα ρούχα και στολίδια. Το βασιλόπουλο έφυγε και η κοπέλα έμεινε μόνη της στο πηγάδι. Ανέβηκε σε ένα κλαδί ενός δέντρου που βρισκόταν δίπλα στο πηγάδι και περίμενε. Σε λίγο, ήρθε μια μάγισσα και τη ρώτησε: «Τι κάνεις εκεί πάνω;». «Περιμένω το βασιλόπουλο για να παντρευτούμε», απάντησε η κοπέλα. «Μπορείς να πεις στο δέντρο να χαμηλώσει τα κλαδιά του, για να ανέβω και εγώ και να σου κάνω παρέα;», της είπε πονηρά η μάγισσα. Έτσι και έγινε. Όμως, όταν ανέβηκε η μάγισσα, έδωσε μια σπρωξιά στην κοπέλα και την έριξε στο πηγάδι. Τότε το κορίτσι μεταμορφώθηκε σε ένα χρυσόψαρο.

Όταν γύρισε το βασιλόπουλο, είδε τη μάγισσα και ρώτησε με απορία: «Εσύ είσαι; Όταν σε άφησα ήσουν πιο λευκή». «Εγώ είμαι, απλά άργησες και με έκαψε ο ήλιος», του είπε η μάγισσα. Το βασιλόπουλο πείστηκε με τα λόγια της μάγισσας και την παντρεύτηκε.

Μετά από μια εβδομάδα, το βασιλόπουλο βγήκε βόλτα με το άλογό του και σταμάτησε στο πηγάδι για να πιει λίγο νερό. Είδε το χρυσόψαρο, του άρεσε και το πήρε για να το βάλει σε γυάλα στο παλάτι του. Όταν το είδε η μάγισσα, κατάλαβε ότι ήταν η κοπέλα μεταμορφωμένη και επέμενε να το κάνει ψαρόσουπα και να το φάει. Τελικά έπεισε το βασιλόπουλο, το μαγείρεψε και το έφαγε. Τα κόκαλά του τα πέταξε στην αυλή και εκεί φύτρωσαν τεράστια δέντρα με φρούτα. Όταν πήγαινε το βασιλόπουλο να κόψει φρούτα, τα κλαδιά έπεφταν πάνω του και έκοβε. Ενώ όταν πήγαινε η μάγισσα, τα κλαδιά σηκωνόντουσαν ψηλά και δεν μπορούσε να κόψει τα φρούτα. Η μάγισσα κατάλαβε ότι τα δέντρα ήταν η κοπέλα και ζήτησε από το βασιλόπουλο να τα κόψουν. Έκοψαν τα δέντρα και τα έκαψαν στη φωτιά. Τα κούτσουρα που περίσσεψαν τα πέταξαν στην αυλή.

Μια γριούλα που περνούσε από εκεί, είδε τα κούτσουρα, τα μάζεψε και τα πήγε στο σπίτι της για το τζάκι της. Όταν έφευγε η γριούλα, τα κούτσουρα γινόταν η κοπέλα, και καθάριζε όλο το σπίτι. Όταν γυρνούσε η γριούλα με έκπληξη έβλεπε ότι όλα ήταν καθαρά. Τότε, αποφάσισε την επόμενη μέρα να κάνει πως φεύγει, αλλά να κρυφοκοιτάξει για να δει ποιος της καθαρίζει το σπίτι. Έτσι, είδε την κοπέλα και τη ρώτησε: «Ποια είσαι; Γιατί μου καθαρίζεις;». Η κοπέλα της είπε την ιστορία της και η γριούλα αποφάσισε να την κρατήσει μαζί της.

Μετά από λίγα χρόνια, το βασιλόπουλο διοργάνωσε έναν διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα «Το καλύτερο παραμύθι». Μαζεύτηκε πολύς κόσμος από τα γύρω βασίλεια. Πήρε μέρος και η κοπέλα και αντί για παραμύθι, διηγήθηκε την ιστορία της ζωής της. Το βασιλόπουλο αμέσως κατάλαβε ότι η κοπέλα που είχε μπροστά του ήταν η κοπέλα που είχε αγαπήσει. Έτσι, έδιωξε την κακιά μάγισσα και ζήτησε από την κοπέλα να παντρευτούν. Η κοπέλα δέχτηκε με χαρά.

Ο γάμος κράτησε τρεις μέρες και τρεις νύχτες με πολλούς καλεσμένους που χόρευαν στον ρυθμό της μουσικής, γλεντούσαν, τραγουδούσαν και εύχονταν στο ζευγάρι «Να ζήσουν». Κι έτσι, έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

ΤΕΛΟΣ

 

Το παραμύθι μου το έλεγε η μητέρα μου, η οποία με τη σειρά της το έμαθε από την προγιαγιά της Ευγενία Ρετσίδου
με καταγωγή από το Ζαλούφι της Μικράς Ασίας, η οποία το 1922 ήρθε στην Ελλάδα.
Δηλαδή είναι παραμύθι από την προ-προγιαγιά μου, περίπου 100 χρόνων.

Κωνσταντίνα Χατζηαναστασίου

 

Δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Εδώ >>

Κατηγορία: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ / ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *